Politika

Borelj: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

„U okviru aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i sprovedu sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri”, rekao je Borelj.

Borelj je rekao i da će EU „snažno zahtevati od strana da ispune obaveze“ iz dogovora i da će neispunjavanje obaveza vući posledice.

Borelj je rekao da je radi implementacije člana 7 sporazuma Kosovo pristalo odmah, i to „stvarno odmah” na pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžamana i garancija da bi se obezbedila odgovarajuća samouparava za sprsku zajednicu na Kosovu.

Strane su se, kako je rekao, obavezale i da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao što je ispregovarano u okviru dijaloga kao hitno pitanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.