Društvo
Inspekcija upozorava uoči Uskrsa: Pazite gde kupujute hranu
Foto: Pixabay /ilustracija
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apelovala je na potrošače da kupuju propisno deklarisanu hranu i to na mestima koja su registrovana, saopštila je Vlada Srbije.
Povodom predstojećih uskršnjih praznika, nadležni podsećaju da su veterinarski inspektori tokom prošle godine uradili 4.897 redovnih i vanrednih nadzora u maloprodajama gde se prometuje hrana životinjskog porekla, piše Nova ekonomija.
Tokom tih kontrola utvrđeno je 1.581 neusaglašenosti, doneto je 1.160 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti i podnete su 273 prijave nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.
U saopštenju se navodi da hrana za koju je zaključeno da je nebezbedna po zdravlje uništena.
Nakon tih kontrola inspekcija je povukla tu hranu i uništeno je 31.688 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 10.586 litara mleka i proizvoda od mleka, 839 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 10.586 jaja i proizvoda od jaja, piše u saopštenju Vlade Srbije.
„Hrana koja je nebezbedna po potrošače nema dokaz o poreklu, napisana je nepravilna deklaracija, nepravilni su uslovi čuvanja, prošao (joj je) rok trajanja“, dodaje se u saopštenju.
Veterinarska inspekcija u okviru redovnih aktivnosti kontroliše proizvodnju, preradu, skladištenje i promet hrane životinjskog porekla u specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda).
Takođe to čini i u prodavnicama delikatesa, samoposlugama, megamarketima, restoranima, poslastičarnicama, kioscima brze hrane i zelenim pijacama.
Кako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, potrošačima se preporučuje:
- Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama; Na pijacama, kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja; proizvode od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);
- Obratiti pažnju na higijenu prodavaca koji rade sa hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;
- Proveriti deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum proizvodnje i zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;
- Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;
- Obratiti pažnju na kvalitet proizvoda (izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);
Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, osim ako nije originalno upakovano i deklarisano; - Sačuvati fiskalne račune;
U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.