Društvo

Milena kao večita inspiracija

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Posetiocima se najpre obratila Ljiljana Dabić, direktorka Fondacije ‘’Milenin dom’’ Galerije ‘’Milena Pavlović Barilli’’, koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila se Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu turizma, gradonačelniku Požarevca i njegovim saradnicima, kreativnom timu koji je osmislio izložbu, autorki Duški Jovanić i kompaniji Color Media Communications.

‘’Milena Pavlović Barilli je najveća kulturna ikona našeg grada Požarevca. Ona je jedna od najvećih slikarki Srbije, a po rečima mnogih istoričara umetnosti ona je i najveća evropska slikarka u periodu između dva svetska rata… Milenin život i njena dela su bili stalna inspiracija svim velikim i raznovrsnim umetnicima. Iz tog razloga večeras pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa našim kolegama iz kompanije Color Media Communications, uz svesrednu podršku Grada Požarevca, otvaramo ovu izložbu’’, rekla je između ostalog Ljiljana Dabić.

‘’Dobrodošli u magični svet Barillijeve. U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i sa Galerijom Milene Pavlović Barilli, Color Media Communications nastavlja tradiciju popularizacije slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara, uz angažman čuvenih modnih i umetničkih fotografa. Posle izložbi u Galeriji Save Šumanovića u Šidu,  galeriji Milan Konjović u Somboru i, prošle godine u Muzeju grada Beograda, gde su bila predstavljena dela velikog Paje Jovanovića, sada je na redu opus veličanstvene Milene Pavlović Barilli. Mislim da su fotografi imali zaista veliki izazov da dešifruju skrivene poruke njenih čudesnih slika, koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala, uvek i zauvek, izvan i iznad svog vremena. Hrabra devojčica koja je umela i volela da crta pratila je svoju lunu, svoju planetu kroz avanture i pustolovine nomadskog života, boreći se hrabro sa možda konvencionalnim formama sredine iz koje je potekla. Ali zbog toga je Požarevac danas svetski grad. Jedno vreme je bila opčinjena holivudskim divama i želela je da slika taj fantastični svet njihovih pojava i haljina, koje je sama sebi morala da šije za otvaranja velikih njujorških izložbi, na kojima se potpisivala samo kao Milena. Obožavala je konje i ta stvar ju je možda koštala života, mada je i njena smrt zauvek ostala misteriozna. Mi smo večeras videli konceptualnu umetnicu Martu Jovanović, koja je iz Galerije Milene Barilli došla do Centra za kulturu da Milena ponovo bude sa nama na način na koji bi ona to verovatno uradila. Eto, ta njena fantastična umetnost i njena neponovljiva pojava učinile su da 15 fotografa osvetle, pronađu i na svoj način predstave devet života Milene Pavlović Barilli’’, rekla je Duška Jovanić.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, istakao je da bi podnaslov ovog umetničkog projekta mogla biti rečenica naše umetnice napisana u pismu koje je poslala iz Njujorka majci u Srbiji, a koja glasi: ‘’Nigde nebo nije tako lepo, kao iz mog dvorišta’’.

‘’Drago nam je da su autori izložbe koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije našu Milenu uvrstili među umetnike poput Save Šumanovića, Milana Konjovića i Paje Jovanovića. Njen značaj i umetničku vrednost vreme samo dodatno potvrđuje a tome uveliko doprinosi izložba kojoj večeras prisustvujemo. Hvala vam na tome i još jednom želim svima iskrenu dobrodošlicu u Požarevac, grad Milene Pavlović Barilli’’, istakao je gradononačelnik.

Izložbu je zvanično otvorila Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture.

‘’Iskreno mi je zadovoljstvo što mogu da vam se obratim i otvorim ovu konceptualnu izložbu. Ne treba previše objašnjavati ko je bila Milena Pavlović Barilli. Vrhunska umetnica, slikarka i dizajnerka, intelektualka i modni guru, osoba koja je plenila svojim širokim interesovanjima i odvažnim samosvesnim duhom. Potekla iz porodice u kojoj su oba roditelja bila obrazovani umetnici, a po majci i direktni potomak vožda Karađorđa, ova vrsna umetnica i neponovljiva ličnost kao da je bila predodređena da dotakne najsjajnije zvezde umetničkog neba. Ne samo talentovani slikar, već jedna od najinteresantnijih osoba u svetu umetnosti svoga doba. Magija stvaralaštva Milene Pavlović Barilli dodirnula je Rim, Pariz, Njujork i druge svetske centre. Svojim talentom svrstala je samu sebe u sam vrh svetskog slikarstva između dva rata, a uz Šumanovića i druge autore koji su obeležili ne samo svoje vreme nego i čitavu kulturnu scenu naše zemlje. Otuda je i izložba koju večeras otvaramo potpuno komplementarna Mileninom istraživačkom geniju, jer je autorka Duška Jovanić odabrala petnaest fotografa koji su u formi rimejka oživeli trideset umetničkih dela Milene Pavlović Barilli. Taj koncept je očigledno uspešan i inovativan, jer udahnjuje nov život starim delima, nastalim u drugom vremenu, drugačijem kulturnom kontekstu i za neku drugu publiku. Stoga ovakav pristup aktuelizuje Milenine slike i otvara nam nove poglede ne samo na njenu ličnost i vreme u kome je živela, već i na današnje vreme i kulturne okolnosti u kojima mi živimo naše živote’’, rekla je pomoćnica ministarke kulture.

Izložba ‘’Milena Pavlović Barilli – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela’’ izazvala je veliku pažnju lokalnih ali i prestoničkih medija, uz prisustvo većeg broja ličnosti sa javne scene. Otvaranje izložbe je pratio poseban svetlosni ugođaj i oplemenio diskretan muzički program.

Prema rečima Dejana Krstića, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, izložba koja je priređena u velikom i malom holu Centra za kulturu trajaće najmanje deset dana.