Kultura

Održana svetska premijera kratkog filma našeg sugrađanina

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Proteklog vikenda je u Briselu na prestižnom Brussels Short Film Festival-u održana svetska premijera kratkog filma 5/3/0 autora Danila Stnaimirovića sa Dostanom Nikolić u glavnoj ulozi.

Film je rađen u produkciji Fakulteta za medije i komunikacije, a sniman na lokacijama u okolini Požarevca. Glavnu ulogu igra Dostana Nikolić, talentovana mlada glumica koja je tragično preminula u januaru prošle godine, a 5/3/0 je njen prvi i poslednji film.

Nakon Brisela, u ovom trenutku najavljene su projekcije na festivalima Kortfilmfestivalen Grimstadt u Norverškoj i In the Palace u Bugarskoj.

Sinopsis filma

U unutrašnjosti Srbije, četrnaestogodišnja Saška se vozi linijskim taksijem na rođendan u susednom gradu. Nakon uznemirujuće vožnje u taksiju punom muškaraca, i još gore prve noći sa dečkom nakon rođendana Saška je prinuđena da se kući vrati sama u autu sa taksistom koji je ovog puta tera da pređe na prednje sedište.

Ekipu filma čine Danilo Stanimirović, scenarista i reditelj, Aleksa Borković, direktor fotografije, Mina Petrović, montažerka, Irena Parezanović, ko-scenaristkinja. Luka Mihailović je scenograf, a za kostime se postarala Lara Popović. Producenti su Danilo Stanimirović, Doloris Ašković i Nebojša Stanimirović, a izvršni producenti su Ognjen Predić i Miloš Mirković, dok je Sava Reljin pomoćnik režije.

Podsetimo, Danilo Stanimirović je u više navrata govorio za Boom93.