Film

Počinje filmski festival u Kanu, u trci za Zlatnu palmu 21 film

FOTO: A. Stepanović/ Kan, Francuska

FOTO: A. Stepanović/ Kan, Francuska

Međunarodni filmski festival počinje danas u Kanu, sa crvenim tepihom preko kog će preći brojne zvezde među kojima Harison Ford, Džoni Dep i Natali Portman, a u trci za Zlatnu palmu je 21 film.

Za sada se ne zna ko će naslediti Šveđanina Rubena Ostlunda, prošlogodišnjeg dobitnika glavne nagrade za film „Bez filtera“, koji je ove godine predsednik žirija.

Zaštitno lice festivala je ove godine francuska glumica Katrin Denev sa njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja „La chamade“ reditelja Alena Kavalijea.

Festival koji gaji svoje nasleđe, odabrao je ćerku Katrin Denev i italijanskog glumca Marčela Mastrojanija, Kjaru Mastrojani, takođe glumicu, da zvanično otvori i zatvori filmsku smotru, 27. maja.

Među zvezdama koje se takmiče za Zlatnu palmu nalaze se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Louča (86), dvostrukog pobednika (2006. i 2016), Nemca Vima Vendersa, koji je osvojio nagradu 1984. za „Pariz Teksas“, i Italijana Nanija Moretija.

Finski reditelj Aki Kaurismaki takođe se vraća u Kan sa ostvarenjem „Uvelo lišće“, kao i Italijan Marko Belokio (83) sa filmom „Otmica“, o jevrejskom dečaku kojeg je otela Katolička crkva i nasilno preobratila u hrišćanstvo u 19. veku.

Japanski režiser Hirokazu Kore-eda, ovenčan Zlatnom palmom 2018. za film „Porodična afera“, predstaviće ostvarenje „Čudovište“.

Film koji bi možda mogao da izazove polemiku je „Žan de Bari“ francuske rediteljke Maiven, protiv koje je novinar Edvi Plenel podneo tužbu da ga je napala u jednom restoranu. Rediteljka je priznala da je to učinila. Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Dep.
Polemiku može da izazove i film „Povratak“ francuske rediteljke Katrin Korsini. Filmu je oduzeto finansiranje iz javnih sredstava, jer protagonisti nisu prijavili snimanje simulirane eksplicitne seksualne scene sa glumicom mlađom od 16 godina, kako to nalaže zakon.

Kao i svake godine lokalna policija je zabranila skupove u blizini održavanja festivala, ali je sindikat CGT, organizator protesta protiv penzione reforme, najavio akcije tokom održavanja festivala.