Film

Zlatna palma u Kanu filmu „Anatomija pada”

FOTO: A. Stepanović/ Kan, Francuska

FOTO: A. Stepanović/ Kan, Francuska

Film „Anatomija pada“ francuske rediteljke Žistin Trie osvojio je u Kanu Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje na 76. Međunarodnom filmskom festivalu.

Film „Anatomie d’une chute” (Anatomija pada) osvojio je glavnu nagradu, dok je u trci ove godine bio 21 film.

Žistin Trie (44) je postala treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala. Pre nje su to bile Džejn Kempion za film „Čas klavira” (1993) i Žilija Dikurno 2021. godine za ostvarenje „Titan”.

Gran pri žirija je osvojio Džonatan Glejzer za film „The Zone of Interest” o svakodnevnom životu nacističkog komandanta Aušvica. Žiri je na taj način uputio poruku o zastrašujućoj banalnosti zla, ocenila je agencija Frans pres.

Dodelom nagrada u Kanu je večeras završen festival, tokom kojeg su crvenim tepihom prešle brojne zvezde.

Predsednik žirija je bio švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film „Bez filtera”.

Zaštitno lice festivala je ove godine bila francuska glumica Katrin Denev sa njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bela fotografija je iz 1968. godine iz ostvarenja „La chamade” reditelja Alena Kavalijea.

Među zvezdama koje su se takmičile za Zlatnu palmu, bili se već nagrađivane ličnosti poput Britanca Kena Louča (86), dvostrukog pobednika pobednika (2006. i 2016.), Nemca Vima Vendersa, koji je osvojio nagradu 1984. za „Pariz Teksas”, i Italijana Nanija Moretija.

Film koji je privukao pažnju ove godine je ostvarenje „Žan de Bari” francuske rediteljke Maiven. Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Dep, zvezda filmova „Pirati sa Kariba“ i koji je persona non grata na američkim televizijama od optužbi za porodično nasilje.

Dep je na festivalu rekao da je mnogo toga što je napisano o njemu „strašna fikcija”.

Dep, koji je postao neomiljen u SAD od suđenja sa bivšom suprugom Amber Herd zbog optužbi za porodično nasilje, u Kanu je dobio sve počasti sveta kinematografije na otvaranju festivala.

Na marginama festivala koji je počeo 16. maja, održani su protesti francuskog sindikata CGT, organizatora protesta protiv penzione reforme u Francuskoj. Ti skupovi su održani bez većih incidenata, a festival je kao i prethodnih godina obezbeđivala policija, koja je ranije naznačila mesta zabrane okupljanja.