Društvo

Počinje izgradnja marine u Velikom Gradištu: Vrednost radova 238,5 miliona dinara

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je tender za izgradnju marine u Velikom Gradištu.

Vrednost radova procenjena je na 238,5 miliona dinara bez PDV-a.

Lokacija koja je predviđena za faznu izgradnju marine nalazi se u zalivu koji je formiran nakon izvođenja uzvodne i nizvodne pregrade na rukavcu Dunava, u sklopu izvođenja radova na formiranju Srebrnog jezera.

Na ovoj lokaciji postoji saobraćajni pristup, te je potrebno predvideti izgradnju priključka na javnu saobraćajnicu, saobraćajne i manipulativne površine i parking unutar kompleksa marine. Prema Planu detaljne regulacije naselja Beli bagrem, duž postojećeg nasipa predviđena je javna saobraćajnica, na koju je predviđen priključak interne saobraćajnice marine.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Teritoriju marine potrebno je ograditi i projektovati ulaznu kolsku i pešačku kapiju, navodi se u tenderu.

U sklopu marine predviđeni su: čuvarska služba, uprava marine, klub marine, zatvoreni hangar za plovila i komercijalni sadržaji (prodavnica mešovite robe, servis i iznajmljivanje bicikala, prodaja ribolovačke opreme, prodaja nautičke opreme, banka, pošta, informativni pult turističke organizacije, prodaja suvenira….).

Кako je ranije za Boom93 rekao predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, se izgradnjom marine turistička ponuda Srebrnog jezera dodatno će se unaprediti, a prednosti koje Dunav donosi potpuno iskoristiti, te da se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju, među kojima je sve više inostranih, i da broj turista već dostiže oko milion godišnje.

Dragan Milić, FOTO: M. Veljković/Boom93

Кako je Milić tada dodao, kapacitet buduće marine, koja bi trebalo da se nalazi na prostoru trenutnog pristana Silver Lejka, biće oko 200 kruzera i čamaca.

„Prošle godine je izdvojeno 3 miliona evra u Ministarstvu turizma, a nešto od sredstava smo i mi izdvojili i planiramo da se do kraja 2023. godine ta marina dobrim delom završi. Međutim, ta marina povlači i druge aktivnosti, jer sa početkom njene izgradnje, dva ozbiljna investitora žele da grade hotele sa 4 zvezdice”, kazao je Milić.