Društvo

Mamograf u Požarevcu narednih mesec dana: Veliko interesovanje za skrining preglede

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Mobilni mamograf koji je postavljen kod Centra za kulturu danas je počeo sa radom, a narednih mesec dana lekari će obavljati skrining preglede sugrađankama koje ih budu zakazale. Do jutros je zakazano oko 300 pregleda.

U Srbiji je karcinom dojke najčešće maligno oboljenje od kog žene obolevaju i umiru. Svake godine preko 4.000 žena oboli od raka dojke, dok preko 1.500 njih izgubi bitku sa ovom bolešću.

Prema rečima dr Radoljupke Radosavljević, koordinatora za skrining raka dojke iz Institutta „Batut“, upravo iz ovog razloga od početka godine u akcijama koje su se odvijale u Kraljevu, Jagodini i Beogradu, pregledano je preko 6.00o žena.

Mobilni mamograf je predviđen za sve žene starosti od 45 do 69 godina, a u njemu se mogu pregledati i žene od 40-te godine ukoliko u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu koja je obolela i lečena od raka dojke.

„Kada se rak dojke otkrije na vreme on je izlečiv u visokom procentu, čak 90 odsto. Hirurške metode koje se tada primenjuju su poštednije, a kvalitet života žene koja je obolela i koja se leči od raka dojke je mnogo bolji nego kod žene kod koje se rak dojke otkrije u kasnoj fazi“, navodi Radosavljević.

Do jutros je preglede za mobilni mamograf zakazalo 300 žena, interesovanje je veliko, a kako navodi dr Gordana Kanđolas iz Doma zdravlja javljaju se i žene koje ne spadaju u kategorije žena za koje je predviđen skrining pregled.

„Veliko je interesovanje i žena koje ne pripadaju teritoriji našeg grada, ali ćemo u dogovoru sa Institutom „Batut“ i njima izaći u susret“, najavila je Kanđolas.

Dom zdravlja Požarevac uključen je u organizovan skrining od početka 2016. godine. Prvo čitanje radi se u Domu zdravlja, a drugo u Opštoj bolnici Požarevac.

„Urađen je veliki broj skrininga od tada, dosta karcinoma smo otkrili, ali od marta meseca usled kvara na našim mamografima ne radimo preglede. Očekujemo da do kraja godine dobijemo novi aparat koji je najavljen“, kaže radiolog dr Slađana Banjac.

FOTO: Boom93/A.Stepanović

Marija Vlajović, pomoćnica gradonačelnika za turizam, kazala je da je grad prepoznao inicijativu i u saradnji sa Domom zdravlja, Opštom bolnicom, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvom zdravlja pružio logističku podršku da mobilni mamograf bude dostupan sugrađankama.

Opšta bolnica Požarevac kao zdravstvena ustanova sekundarne zdravstvene zaštite potpuno je opremljena za tretman hirurških oboljenja karcinoma dojke, a u okviru ove zdravstvene ustanove više od decenije postoji posebna jedinica u okviru bolnice, gde pacijentkinje koje dođu sa prethodnim mamografskim ili ultrazvučnim pregledom i imaju suspektan nalaz dobijaju svu potrebnu dijagnostiku u najkraćem roku.

„Ovo je nešto što je od ranije prepoznato tako da smo potpuno opremljeni“, kaže direktor bolnice, dr Draško Dačić.

Podsetimo, pregledi će se obavljati svakog radnog dana počev od 15. juna od 8 do 16 časova, a u zavisnosti od interesovanja radno vreme može biti i produženo, napominju iz Doma zdravlja.

Zainteresovane sugrađanke mogu zakazati mamografiju radnim danima od 8 do 13 časova na broj telefona 062/80-75-097.