Kultura

Budite deo stvaranja filma „Kalafon”

„Kalafon” je kratkometražni autorski debitantski film koji afirmiše muzičko stvaralaštvo Roma, ističući probleme sa kojima se susreću diskriminisane i marginalizovane grupe stanovništva. Kako bi se realizacija filma sprovela do kraja, pokrenuta je kampanja finansiranja na Indiegogo platformi, putem koje svako ko je zainteresovan može dati svoj doprinos.

Radnja filma se bazira na tradiciji, običajima i muzici Roma. Romska kultura inspirisala je autora da istraži probleme sa kojima se susreće ova nacionalna manjina, surov život muzičara, vlasnika kafana, konobarica, žena za zabavu. Film progovora o zloupotrebi dečjeg rada, začaranom krugu siromaštva i nedostatku obrazovanja, ilegalnom tržištu rada i nevidljivosti u državnom sistemu.

Muzičar u godinama i vlasnik kafane, Almir, upoznaje dečaka violinistu na audiciji za privatnu proslavu kontroverznog biznismena. Čuvši dečaka kako svira, priseća se svog detinjstva i početka sviranja violine po kafanama. Ispostaviće se da će upravo dečak biti spasonosan kada se tokom noći proslava otrgne kontroli. Almir, starac pri kraju svog života, shvata koliko su se neke stvari izmenile tokom njegovog života – i koliko su neke stvari, nažalost, ostale iste.

U filmu će biti zastupljena originalna romska muzika koja će na ovaj način biti sačuvana od zaborava i predstavljena široj publici, ali i autorska muzika pisana isključivo za ovaj film.

Reditelj filma je Vuk Bogadnović, koji želi da prikaže svoju viziju životnih priča romskih muzičara služeći se autentičnim jezikom filma, kao i da kroz svoju estetiku ukaže na ovaj društveni fenomen. Ideju za film dobio je nakon razgovora sa jednim muzičarem u romskom orkestru, posle koga je počeo da istražuje razne priče mladih muzičara, posebno dece. Osim režije, Bogdanović potpisuje i scenario za ovaj film.

Saradnici na tekstusu bili Afrim Kurtesi i Aca Nikolić poznatiji pod nadimkom „Čergar”.

Na realizaciji filma radi ETM produkcija.

Filmski centar Srbije podržao je film „Kalafon”, a komisija je u obrazloženju istakla da se radi o posebno kvalitetnom projektu koji se izdvojio poznavanjem materije i miljea u kojem se odvija radnja filma i velikom ljubavlju autora prema vodećim akterima. Film je podržao i Nacionalni saveta romske nacionalne manjine Republike Srbije.

Filmski centar Srbije dodelio je novčana sredstva za realizaciju ovog projekta, ali nisu dovoljna da bi se sproveo do kraja. Zbog toga je pokrenuto finansiranje putem platforme INDIEGOGO. Svako ko je u mogućnosti može postati deo stvaranja ovog umetničkog i društveno angažovanog filma tako što će donirati novac. Na ovoj platformi one koji pomognu stvaranje ovog filma čekaju brojne nagrade.

Oni koji učestvuju u stvaranju „Kalafona” učestvuju i u rušenju barijera i predrasuda i podsticanju razumevanja kroz univerzalni jezik muzike i filma.

„Kalafon” će biti prikazan na svim relevantnim domaćim i stranim festivalima kratkog metra.