Kultura

Treće festivalske večeri prikazana „Ifigenija” ⎯ „komad ljudske katastrofe” (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Treće večeri petog Viminacijum festa u Areni arheološkog parka Viminacijum prikazana je predstava „Ifigenija” reditelja Zorana Rakočevića, u koprodukciji Korifej teatra, Centra za kulturu Kolašin i Centra za kulturu Bijelo Polje iz Crne Gore. Žiri publike za najbolju glumicu predstave proglasio je Jelenu Đukić, koja je igrala Klitemnestru.

„Ifigenija” je rađena po Euripidovoj tragediji „Ifigenija u Aulidi”, koja obrađuje temu iz mita o Trojanskom ratu. Agamemnon je morao da žrtvuje ćerku Ifigeniju boginji Artemidi kako bi grčka flota mogla da isplovi iz Aulidskog zaliva, gde ju je usidrio nedostatak povoljnog vetra.Ifigenija koja se u početku protivi očevoj odluci, doživljava duševni preokret i shvata da je njena žrtva za domovinu. Ipak, boginja Artemida se sažalila i odnela je sa žrtvenika, a umesto nje podmetnula košutu.

Predstava koju je publika sinoć mogla da pogleda je aktuelizovana, o čemu svedoče likovi obučeni u modernu odeću, muzički deo predstave, čak i korišćenje mobilnog telefona u jednoj od scena.

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Za reditelja Zorana Rakočevića „Ifigenija” je komad ljudske katastrofe. Prema njegovim rečima, današnju Ifigeniju ne ubija proroštvo, „već otupjela i obesmišljena ljudska priroda, nesposobna za bilo kakvu osjećajnost, učaurena u novoj društvenoj klasi čija elita gubi rezone čovječnosti”.

Jelena Đukić, koja je tumačila Klitemnestru, dobila je Uzdarje, nagradu za najbolju glumicu predstave po oceni žirija publike. Iako se tokom predstave ubedljivo bori za život svoje ćerke, Klitemnestra na kraju hladno glasa za njeno pogubljenje.

Foto: S. Lisac/Boom93

U predstavi još igraju Anđelija Rondović u ulozi Ifigenije, Đorđije Tatić u ulozi Agamnenona, Petar Novaković u ulozi Menelaja i Moamer  Kasumović u ulozi Ahila, Una Lučić i Ognjen Sekulić, koji su činili hor, kao i muzičar Bojan Peko Minić, koji potpisuje i muziku predstave.

Večeras, 22. juna, igraće se predstava „San o Mileni” Udruženja umetnika Artista iz Beograda. Ova predstava nije takmičarska, već revijalna, van konkurencije. Trebalo je da bude prikazana nakon predstave „Bilo jednom na Brijunima” Bitef teatra, ali je ta predstava otkazana, o čemu više možete pročitati u intervjuu sa Predragom Paunovićem, glavnim organizatorom ovog festivala.

Podsetimo, prve festivalske večeri prikazana je predstava „Hasanaginica”, a druge „Tesla, svetlopis u vremenu”. Za najbolju glumicu prve večeri žiri publike proglasio je Bojanu Milanović, a druge glumicu Vesnu Stanković.

Žiri publike čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica Pozorišta „Milivoje Živanović”.

Na kraju festivala stručni žiri dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Stručni žiri petog Viminacijum festa čine Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93

 

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.