Kultura

„Frančišek” najbolja predstava, a Janez Škof najbolji glumac petog Viminacijum festa (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Stručni žiri petog Viminacijum festa za najbolju predstavu festivala proglasio je predstavu „Frančišek” Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije, a za najboljeg glumca festivala proglasio je Janeza Škofa za uloge odigrane u toj predstavi.

Za najbolju predstavu dodeljena je nagrada Viminacijum Maximus, a za najboljeg glumca Zlatna fibula, rad akademskog vajara Slaveta Ajkovskog.

Predstava „Frančišek” je rađena po romanu „Božji ubožec” (Sirotan Božji) Nikosa Kazantzakisa, u režiji Jerneja Lorencija. Glumci Janez Škof i Tamara Avguštin u ovoj predstavi pričaju priču o Franji Asiškom i njegovim sledbenicima, prikazujući ga kao čoveka koji traži svoj put ka Bogu.

Foto: S. Lisac/Boom93

Katarina Radivojević, predsednica stručnog žirija petog Viminacijum festa, pročitala je obrazloženje žirija.

„Svedenim rediteljskim postupkom Lorenci je uz pomoć dvoje odličnih glumaca i podršku članova umetničkog tima upečatljivim sredstvima na scenu preneo složenu priču o bolnim sudarima iskrene čovekove potrebe da ovaj svet učini boljim mestom za život i surovih okolnosti koje poništavaju svaku mogućnost pozitivne realizacije takve borbe”, navela je Radivojević.

Foto: J. Milenković/Boom93

U obrazloženju nagrade za najboljeg glumca festivala navodi se kako Janez Škof sigurnom igrom koja minimalizmom gotovo da poništava glumu i besprekornom preciznošću Škof gradi lik nemirnog dečaka kojeg duševni nemiri vode do buntovništva i dalje, do pozicije svetitelja koji vlastitim primerom kroz siromaštvo promoviše ljubav i bratstvo, da bi se na kraju transformisao u beketovskog gubitnika čiji vapaj dobija munkovski smisao.

Stručni žiri petog Viminacijum festa činili su Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Obe nagrade uručene su Petru Srpčiću, direktoru Mestnog gledališča Ptuj.

Foto: J. Milenković/Boom93

Na zatvaranju festivala govorili su Mihajlo Nestorović, autor, selektor i umetnički direktor Viminacijum festa „Mitovi stari i novi”, i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, koji je svečano zatvorio festival.

„Sve je ubrzano, sve se menja, sve prolazi. Sve biva prevaziđeno, osim jednog, a to je mit. Mit je neprevaziđen. Može da bude zastareo, ali, oslanjajući se na strukture starog mita, stvara se novi, i tako u krug, kao i u životu, tako i u pozorištu”, rekao je Nestorović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Nestorović je naveo kako će se truditi da ovaj festival sledeće godine bude još kvalitetniji.

Nakon svečane dodele nagrada usledio je koncert „Hard Green & Irish Show Dance”.

Foto: J. Milenković/Boom93

Hard Green je grupa koja izvodi irsku muziku, a trude se i da publici prenesu ponešto o irskom narodu i irskoj kulturi. Njihov nastup pratio je irski ples koji su izveli članovi Kulturno-umetničkog društva „Dimitrije Koturović” iz Rakovice.

Zbog loših vremenskih uslova, umesto u Areni, dodela nagrada i koncert održani su u učionici Limesa Arheološkog parka „Viminacijum”.

Podsetimo, Janez Škof proglašen je i za najboljeg glumca predstave po oceni žirija publike. Intervju sa njim možete pogledati na LINKU.

Foto: S. Lisac/Boom93
Osim „Frančišeka”, predstave koje su se takmičile na ovogodišnjem festivalu su „Hasanaginica” Gradskog pozorišta Semberija i Narodnog pozorišta Republike Srpske, „Tesla, svetlopis u vremenu” Pozorišta Teatrijum Beograd, „Ifigenija” Korifej teatra, Centra za kulturu Kolašin i Centra za kulturu Bijelo Polje i „Čaruga” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Žiri publike petog Viminacijum festa činile su Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica amaterskog Pozorišta „Milivoje Živanović”. O nagradama žirija publike više pročitajte na LINKU.