Kultura

Latinović: Slovenačka predstava se izdvojila svojom eruptivnošću, glumačkim izrazom i rediteljskim rešenjem (VIDEO)

Foto: S. LIsac/Boom93

Foto: S. LIsac/Boom93

Stručni žiri petog Viminacijum festa činili su Katarina Radivojević, dramski umetnik, Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra. U subotu,  nakon odigrane poslednje takmičarske predstave, razgovarali smo sa Milošem Latinovićem o odluci stručnog žirija da nagrade dodeli predstavi „<a href="https://boom93.rs/info/kultura/pete-festivalske-veceri-nastupilo-pozoriste-iz-slovenije-foto/">Frančišek”</a> Mestnog gledališča Ptuj i <a href="https://boom93.rs/info/kultura/janez-skof-o-franciseku/">glumcu Janezu Škofu</a> za uloge odigrane u toj predstavi, kao i o značaju Viminacijum festa.

Miloš Latinović naveo je kako Viminacijum fest ima svoj smisao zato što se održava u jednom inspirativnom i posebnom prostoru.

Predstave su se igrale na više lokacija Arheološkog parka Viminacijum ⎯ Limesu, učionici Limesa i Areni, a zbog loših vremenskih uslova predstava „Čaruga” izvedena je u Centru za kulturu Požarevac.

„Mislim da je izbor selektora bio takav da dobijemo pre svega jednu šaroliku žanrovsku strukturu, a s druge strane, da i taj prostor opravda svoje postojanje, odnosno da predstave vidimo na dve scene, ali i zbog vremenskih uslova i na tri, odnosno i na četvrtoj sceni”, rekao je Latinović.

Kako kaže, najveći utisak nakon petog Viminacijum festa jeste taj da je festival opravdao svoja očekivanja, ali da se jedna predstava izdvojila u selekciji, koja je bila malo razuđena.

„Imali smo pet vrlo dobrih predstava, od kojih se zaista slovenačka izdvojila svojom eruptivnosti, snagom, glumačkim izrazom i rediteljskim rešenjem”, naveo je Latinović.

Upravo iz tog razloga, žiri je lako doneo nagradu o tome kome će dodeliti nagrade.

„PredstavaFrančišek’ se zaista izdvojila u ovom izboru, mada ona nije u nekom rediteljskom izrazu neki novum ako znate ono što radi Jernej Lorenci, reditelj te predstave. To je nekako njegov rukopis, njegov manir. On naprosto iz godine u godinu radi takvu vrstu pozorišta. Nekad je to uspešno, nekad manje uspešno, ali, zaista, kad vidite takvu predstavu, znate da je to radio Lorenci. S druge strane, ovde je po meni nekako bila dominantnija ta glumačka igra i za samu glumačku nagradu, ali i za samu predstavu, jer su glumci zaista u jednom mikroprostoru, sa vrlo malo scenske tehnike, sa vrlo malo rekvizite, svojim talentom, svojim znanjem i posvećenošću napravili izuzetan pozorišni događaj”, objašnjava Latinović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Latinović smatra da Viminacijum fest još treba da se razvija i tada će imati još veći značaj za pozorišni život u Srbiji, gde nema puno ambijentalnih festivala.

„Kad govorimo o ambijentalnom festivalu, ovde smo imali veoma kvalitetan razgovor, na kojem su bili pozorišni kritičari iz Novog Sada, Beograda, čak i iz Crne Gore. Nadam se da će taj razgovor usmeriti neko dalje opredeljenje Viminacijum festa da se ožive i drugi prostori. Ako imate ambijentalni teatar, onda on zaista to mora i biti, a ne da bude teatar na otvorenom. To je mala, ali bitna razlika”, naveo je Latinović.

Ceo intervju pogledajte u videu.

Podsetimo, peti Viminacijum fest svečano je zatvoren u nedelju, 25. juna, dodelom nagrada i koncertom „Hard Green & Irish Show Dance”. Za najbolju predstavu dodeljena je nagrada Viminacijum Maximus, a za najboljeg glumca dodeljena je Zlatna fibula, rad akademskog vajara Slaveta Ajkovskog.

U takmičarskom delu festivala odigrano je 5 predstava. Osim „Frančišeka”, to su: „Hasanaginica” Gradskog pozorišta Semberija i Narodnog pozorišta Republike Srpske, „Tesla, svetlopis u vremenu” Pozorišta Teatrijum Beograd, „Ifigenija” Korifej teatra, Centra za kulturu Kolašin i Centra za kulturu Bijelo Polje i „Čaruga” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.