Kultura

Mihajlo Nestorović: Sve u životu prolazi, ali mit ne (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Završen je peti Viminacijum fest. Autor, selektor i umetnički direktor ovog festivala je Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu, koji je za Boom 93 govorio o nastanku festivala i procesu selekcije.

Ideja o festivalu začela se tokom šetnji po poljima Arheološkog parka Viminacijum.

„Šetajući tim poljima, zamišljao sam u svojoj glavi junake, vojnike, ljude koji su ovde živeli, prolazili. Zamišljao sam gde je amfiteatar, gde je teatar”, rekao je Nestorović za Boom 93.

Nestorović dugo godina radi u pozorištu, a njegova interesovanja su za pozorište vezana  još od detinjstva, kada je pohađao letnje festivale.

Ideju o Viminacijum festu prvi put je izgovorio pre šest ili sedam godina.

„Pre šest-sedam godina sam to izgovorio naglas ovde u Požarevcu tadašnjem gradonačelnikom i on je bio oduševljen idejom i uopšte činjenicom da neko razmišlja na taj način da može da se oživi ovaj prostor. Zajedno sa profesorom Koraćem uđem u ovaj projekat, tada neizvesnosti da li će opstati, da li je to moguće u Požarevcu i, evo, magija traje već 5 godina. Uspeli smo da prebrodimo i tu kriznu godinu pošasti koja nas je zadesila, kovida. Trajemo, slavimo mali jubilej i nadam se da će nas ti bogovi koji su tu negde oko Požarevca pomilovati po glavi i dozvoliti da trajemo i dalje”, kaže Nestorović.

Festival nosi naziv „Mitovi stari i novi”, te smo ga pitali zašto se odlučio baš za temu mitova.

„Kad pravite festival i kad imate ideju o realizaciji festivala, morate imati neku vodilju, morate da imate neka usmerenja. Nije to tek tako – hajde da napravimo festival. Morate da imate nešto što će vas voditi, nešto što ćete možda žanrovski odrediti, nešto što je tematski određeno, pogotovo kada je u pitanju teatar na otvorenom i prilagođenje teatra iz crne kutije ovakvom scenskom prostoru”, objašnjava Nestorović.

Kako kaže, nije hteo da upadne u zamku da to budu antički mitovi, vezani samo za antičku dramu.

„Jako je teško odabrati vezane na tu temu jer to retko i rade. Otuda je moja doskočica ili ideja da to budu mitovi stari i novi. Široko je polje i gledanja i posmatranja na mitove. Sve u životu prolazi, ali mit ne. I novi mitovi se osnažuju i oslanjaju na stare mitove. To je jedno lepo vrzino pozorišno kolo koje daje nama dobar materijal za odabir predstave”, rekao je Nestorović.

Selekcija predstava, kako objašnjava, izgleda tako što u toku godine pogleda četrdesetak predstava na temu mitova i onda, razmišljajući o tome kako će se prilagoditi prostoru, selektuje one koje će učestvovati na Viminacijum festu.

„Moram da priznam, često mi je krivo jer nekad možda dođe neka predstava koja to ne zaslužuje u odnosu na neku drugu koja je možda kvalitetnija. Selektovanje je lična stvar. Umetnost je nemerljiva. Ona nema kategoriju merljivosti. Čak nema ni ocenu. I nagrade koje se dobijaju na festivalima su jedna lična stvar. Zato je umetnost specifična, pozorište takođe. Meni nije lako da tih pet-šest predstava dovedem na ovaj festival, a da se sve to uskladi”, kaže Nestorović.

Od početka je znao da će Viminacijum fest biti međunarodni festival.

„U startu sam ja znao da će to biti međunarodni festival, jer ne možete u Srbiji da nađete pet predstava na temu mitova. Možda pet, ali ne znam da li ih ima 10, pa da pravite izbor. Međutim, u poslednje vreme ljudi se oslanjaju na antiku. Sve se oslanja na antiku. Čitava pozorišna umetnost i pozorište se oslanja na antiku, na svoje prapočetke”, rekao je Nestorović.

Kada su u pitanju ličnosti koje bi u narednim generacijama mogle biti mit, Nestorović kaže da narod nekoga prozove mitom, ali ga ne proizvede, nego taj čovek sam mora da dođe do toga da to postane.

Opširnije možete pogledati u videu.

Podsetimo, za najbolju predstavu petog Viminacijum festa proglašena je predstava Mestnog gledališča Ptuj „Frančišek”, a za najboljeg glumca festivala proglašen je Janez Škof, koji je u toj predstavi tumačio ulogu Franje Asiškog.

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.