Politika

Borelj posle razgovora EU o Kosovu: Izbori uz učešće Srba ili slede finansijske i političke mere

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu nije doveo ni do kakvog pomaka u razgovorima.

Borelj je, nakon sastanka ministara inostranih poslova EU, rekao da su članice EU naglasile zabrinutost zbog nastavka tenzija na severu Kosova i istakle neophodnost deeskalacije.

Dodao je da će članice EU preduzeti mere za normalizaciju dijaloga, ukoliko budu bile potrebne.

„Članice Evropske unije traže da se zaustavi zaoštravanje i na severu Kosova održe izbori uz učešće kosovskih Srba, jer će u protivnom posegnuti za srazmernim finansijskim i političkim merama, a Priština i Beograd moraju da dokažu spremnost da primene obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa. Mere već priprema Političko-bezbednosni odbor EU i one zavise od toga da li će izbori biti održani i izabrani legitimni čelnici opština”, izjavio je Borelj, sažimajući zaključke šefova diplomatija Unije.

On je istakao da moraju da budu organizovani izbori u sve četiri opštine na severu Kosova, uz uslov da na njima učestvuju Srbi.

Poručio je da Beograd i Priština moraju da pokažu spremnost da implementiraju obaveze predviđene dijalogom.

„Od budućih članica EU očekujemo da se evropski ponašaju”, rekao je Borelj.

On je dodao da „članice EU ističu veoma ozbiljnu zabrinutost zbog nesmanjene zategnutosti na Kosovu“ i naglasio da će „Unija imati na umu (današnju) odluku Beograda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca”.

„Zemlje EU će, ako bude nužno”, ukazao je on, „primeniti mere da ojačaju polugu uticaja Evropske unije i podrže dijalog u cilju normalizacije” odnosa Prištine i Beograda, „a idućih dana ćemo nastaviti kontakte s obe strane”.

Borelj je ukazao na to da „izbori u četiri opštine na severu Kosova moraju biti organizovani uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i obe strane moraju pokazati spremnost da primene obaveze iz dijaloga.

Visoki predstavnik EU je upozorio da je neodrživo da opštine na severu Kosova „zauvek štiti Kfor, a da uz to čelnici bivaju izabrani s dva ili tri odsto glasača, jer to nikako nije održivo rešenje i tome mogu slediti samo novi izbori uz učešće Srba, jer će se inače ponoviti stanje kao sada, uz proteste i nasilje”.

Govoreći o nedavnim događajima u Rusiji, u koje je bila umešana paravojna formacija Vagner, Borelj je ocenio da je situacija u Rusiji i dalje složena i nepredvidiva.

Istakao je da su ti događaji pokazali da su Rusija i Putinov lični kredibilitet oslabili i da su se u političkom sistemu „pojavile pukotine”.
Borelj je naveo da će EU ostati privržena partnerima i da će podrška Ukrajini biti veća nego ikad, naročito kada je u pitanju vojna pomoć.

Dodao je da će EU podržati Ukrajinu tako što će joj slati vojnu opremu i obučavati njene vojnike, a istovremeno će se tragati za pravednim i dugoročnim mirom.