Film

Pet kultnih uloga koje su proslavile Meril Strip

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Strip se pojavila na pozorišnoj sceni 1975. godine sa predstavom „Trelawny of the Wells“, pre nego što su sledeće godine stigle nominacije za Tonija za predstave „27 Wagons Full of Cotton“ i „A Memory of Two Mondays“.  

Uskoro je došao poziv iz filmske industrije, a Strip je ostvarila svoj filmski debi sa filmom „Julia“, pišu Vijesti.

Kada se pogledaju najveće filmske ikone u poslednjih 50 godina, teško je pronaći veću legendu od Meril Strip. Nije ni čudo što Strip drži rekord za najviše nominacija za Oskara, 21, osvojivši tri.

Od tada, ova glumica, rođena u Nju Džerziju, postala je jedna od najvećih glumica svoje generacije, osvajajući nagrade i nominacije sa svih strana. Osamdesete i devedesete godine bile su njena nesumnjiva razdoblja najveće pohvale, iako je 21. vek takođe dokazao da Strip još uvek ima zvezdanu izvedbu u rukavu.

Strip je odigrala skoro svaku ulogu koju je moguće odigrati, od komedije do drame, istorije i svega između, ali izdvaja se pet izvedbi, koje su je učinile pravom ikonom u svetu kinematografije, navodi „Far Out“ magazin, koji je sastavio listu.

Lovac na jelene (Majkl Simino, 1978)

Film „Lovac na jelene“ iz 1978. godine reditelja Majkla Simina dugo će ostati u sećanju, prikazujući horore rata u Vijetnamu, ali odigrane na američkom tlu. Robert De Niro i Kristofer Volken su glumili zajedno sa Strip u pažljivoj analizi uticaja i posledica rata na vojnike.

Iako Strip nije u centru narativa filma, uspeva da pokaže svoju vrednost kao mlada glumica, dajući sve od sebe u onome što je zapravo bilo samo njeno drugo veliko filmsko pojavljivanje. Bilo je očigledno iz filma „Lovac na jelene“ da smo imali zvezdu u usponu.

Kramer protiv Kramera (Robert Benton, 1979)

Samo godinu dana kasnije, Strip je dodatno utvrdila svoj položaj kao jedna od najperspektivnijih zvezda na glumačkoj sceni. Film „Kramer protiv Kramera“ reditelja Roberta Bentona prikazuje razvod bračnog para i uticaj koji on ima na njihovog malog sina. Strip je igrala zajedno sa Dastinom Hofmanom u jednoj od svojih najboljih uloga.

Strip je već tada pokazala mnogo talenata, ali u svojim ranim filmovima je pokazala da je njena najveća snaga sigurno prenošenje emotivne dubine na način neospornog realizma. Njena izvedba u filmu „Kramer protiv Kramera“ nedvosmisleno to potvrđuje i svakako je jedna od njenih najboljih uloga.

Sofijin izbor (Alan Džej Pekula, 1982)

Osamdesete godine su bile vreme kada je Strip postala jedna od najtraženijih filmskih zvezda svih vremena, a na početku decenije je igrala u filmu koji mnogi smatraju njenom najboljom filmskom izvedbom ikada – „Sofijin izbor“ reditelja Alana Džej Pekule, adaptiranom prema istoimenom romanu Vilijama Stirona iz 1979. godine.

Strip tumači lik Zofije ‘Sofi’ Zavistovsk, poljske imigrantkinje u Americi koja krije mračnu prošlost. Sofi živi sa neizdrživim posledicama koje proizilaze iz moranja da izabere između spašavanja svog sina ili ćerke tokom rata, dok istovremeno pokušava da vodi normalan život u Njujorku. Strip je te godine osvojila Oskara za najbolju glumicu, a lako je razumeti zašto.

Silkvud (Majk Nikols, 1983)

Strip je nastavila sa izvanrednim izvedbama tokom ranih osamdesetih godina u filmu „Silkvud“ reditelja Majka Nikolsa. Ona je igrala naslovnu ulogu Karen Silkvud, osobe koja je otkrila informacije o nuklearnim aktivnostima i aktivistkinja koja je dublje istraživala plutonijumsko postrojenje Ker-Mekgi, gde je bila zaposlena.

Silkvud je bila kontaminirana na postrojenju i podvrgnuta je psihičkom mučenju, kako bi je sprečili da širi informacije o stvarnosti praksi postrojenja i njihovom nepostojanju brige za bezbednost. U glavnoj ulozi, Strip je zasijala i filmu je donela atmosferu intenziteta koju je teško zamisliti da bi je neka druga glumica mogla postići.

Mostovi okruga Medison (Klint Istvud, 1995)

Strip je ponudila svoj već uspostavljeni talenat Klintu Istvudu sredinom devedesetih godina za njegov romantični film „Mostovi okruga Medison“, koji je gotovo zasenio popularnost knjige na kojoj je zasnovan. Istvud igra fotografa koji ulazi u život Frančeske Johanson, koju tumači Strip.

Kada njena porodica ode na put, njih dvoje ulaze u jednu od najintenzivnijih afera koja je ikada zabeležena na filmu tokom četiri dana. Strip je zaradila svoju desetu nominaciju za Oskara i dodatno se utvrdila kao glumica pravog kultnog statusa.