Društvo

Međunarodna nagrada za Krstića iz Pokreta Tvrđava, prepoznat kao borac za prava svoje zajednice

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Koordinator Pokreta Tvrđava, Nikola Kolja Krstić, dobio je međunarodnu nagradu IVLP Impact Award, koju dodeljuju Stejt Department i Međunarodni centar Meridian. Ova nagrada se dodeljuje pojedincima širom sveta koji su prepoznati kao borci za prava svojih zajednica.

Ova nagrada je velika stvar ne samo za mene lično, nego i za organizaciju Pokret Tvrđava. Mnogo znači kada nakon dugogodišnjeg rada u zajednici dođe međunarodno priznanje tog nivoa, što je veliki podstrek za dalje“, rekao je Krstić za Boom 93.

Nagrade se dodeljuju iz više oblasti, između ostalog, spoljnopolitički prioriteti, uključujući suzbijanje dezinformacija i lažnih vesti, unapređenje klimatskih rešenja, suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava demokratija, mir i bezbednost i ostale.

Inače, Inicijativa IVLP Impact Avards pruža dodatnu podršku učesnicima IVLP-a. Primarni cilj je da se omogući  učesnicima da iskoriste i podele znanja i veze stečene tokom razmene iskustava i da osmisle i primene inovativna rešenja za izazove sa kojima se suočavaju njihove matične zajednice, uključujući i odgovor na trenutne krize. Dobitnici IVLP Impact nagrada iz celog sveta upravljaju projektima uticaja na zajednicu koji se zasnivaju na njihovom iskustvu, te promovišu inovativna rešenja za zajedničke izazove. Cilj je angažovanje alumnista, ojačavanje globalne mreže i podrška trajnog uticaja na zajednicu.

Podsetimo, Krstić je izabran za program Međunarodnih lidera, te je početkom godine boravio u poseti Americi, gde je na teme  životne sredine i klimatskih promena predstavljao Srbiju, zajedno sa svojim kolegama iz drugih zemalja Evrope. Preneo je sve ono što se u Srbiji dešava, po pitanju, ekološkog kriminala, zagađenja,  prisustva Kine na Balkanu, nečinjenja vlasti i drugih tema.