Društvo

U Smederevu položen kamen-temeljac za izgradnju nove solarne elektrane Saraorci

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U Smederevu je položen kamen-temeljac za izgradnju nove solarne elektrane Saraorci, snage 9,95 MW, a električna energija je namenjena domaćem tržištu, što je dovoljno za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je solarni potencijal Srbije veći oko 30 odsto nego potencijal Nemačke, koja je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji električne energije koristeći taj vid energije.

Izgrađeni kapaciteti u Srbiji trenutno su daleko manji od potencijala iako je izgrađeno ukupno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW, rekla je Đedović koja je s ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo i predstavnicima kompanija koje realizuju projekat, kineske PowerChina i nemačke AVR Solar Park, prisustvovala početku radova.

Ona je navela da je cilj da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju energije iz sunca kroz aukcije za 50 MW solarnih elektrana koje su u toku, dodavši da će uskoro biti objavljen i javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana snage 1 GW.

„U narednih nekoliko godina, pored planova države za ulaganje u ovaj važan energetski resurs, planiramo i da se kroz program aukcija izgradi oko 300 MW solarnih elektrana“, rekla je Đedović i dodala da ima oko 1.800 kupaca-proizvođača stalno raste, a da je ukupna snaga solarnih elektrana koje su postavili 21 MW.