Društvo

U Smederevu do čak četiri puta više dana sa zabeleženim prekoračenjem koncentracije suspendovanih čestica

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Smederevska „Mreža za vazduh“ koju čine  lekari, istraživači, ekolozi, naučnici, novinari i aktivisti, a koja je nastala u okviru projekta „Zeleni kombinat“ Pokreta Tvrđava predstavio je rezultate istraživanja o uticaju saobraćaja, individualnih ložišta, javnog grejanja i industrije na zagađenje vazduha.

Lokacije tri merne stanice u Smederevu (centar grada, gradsko naselje Carina i selo Radinac) izložene su različitim štetnim emisijama zagađujućih materija, a ono što im je zajedničko jeste da sve imaju od dva do čak četiri puta više dana sa zabeleženim prekoračenjem koncentracije suspendovanih čestica u odnosu na „tolerišućih“ 35 na godišnjem nivou, navodi Pokret Tvrdjava.

Ono čemu mi težimo su vrednosti ispod propisanih 35 dana na godišnjem nivou. Na sve ti lokacije. To je cilj. Sve preko toga nije dobar rezultat. Dok se to ne ostvari, problem nije rešen. Ovim tempom, to se neće dogoditi za života mnogih sadašnjih generacija i zato je krajnje vreme za ozbiljne promene jer cenu sadašnjeg stanja plaćaju građani svojim zdravljem i životom“,  poručuju članovi „Mreže za vazduh“ i autori istraživanja.

U centru grada je najveći uticaj gradskih kotlarnica kojih ukupno ima 14 od čega čak 11 radi na mazut, u Radincu je nesporno da je industrija primarni zagađivač dok se na Carini „spajaju“ uticaji individualnih ložišta, javnog grejanja i saobraćaja.

Zaključak je da se mere za smanjenje zagađenja moraju promeniti tako da budu konkretne, vremenski oročene, sa jasno postavljenim ciljevima i fokusirane na primarne problem.

Ne treba gubiti vreme, energiju i sredstva na uzročnike zagađenja koji imaju manji udeo u ukupnom stanju već se pre svega opredeliti za rešenja, smatraju iz Pokreta Tvrđava.

Svi rezultati pomenutih istraživanja, analiza Plana kvaliteta vazduha i preporuke biće uskoro dostupni široj javnosti u štampanom i elektronskom formatu.

Foto: Pokret Tvrđava