Društvo

U Požarevcu više žena nego muškaraca bez završenog osnovnog obrazovanja

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

U Požarevcu više žena nego muškaraca starih 15 i više godina nema završeno osnovno obrazovanje, pokazuju rezultati Popisa stanovništva o školskoj spremi, pismenosti i kompjuterskoj pismenosti stanovništva Republike Srbije, po opštinama i gradovima, koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Ista situacija je u svim opštinama Braničevskog okruga. Jedino je u Petrovcu na Mlavi razlika u broju muškaraca i žena bez školske spreme minimalna.

Školska sprema

U kategoriju „bez školske spreme” spadaju lica koja nikada nisu pohađala osnovnu školu, lica koja nisu završila nijedan razred osnovne škole, kao i za lica stara 15 i više godina koja pohađaju osnovnu školu. Najveći procenat stanovništva bez školske spreme među opštinama Braničevskog okruga zabeležen je u Kostolcu, gde iznosi 5,6%.

Na nivou cele Srbije, u periodu između dva popisa zabeleženo je smanjenje udela lica bez školske spreme i sa nepotpunim osnovim obrazovanjem sa 13,68% (Popis 2011) na 6,28% (Popis 2022).

U kategoriju „nepotpuno osnovno obrazovanje” spadaju lica koja su završila manje od osam razreda osnovne škole i nisu nastavila školovanje. Najveći procenat stanovništva s nepotpunim osnovnim obrazovanjem među opštinama Braničevskog okruga imaju Kostolac, gde iznosi 20,8% i u Žagubici, gde iznosi 20,3%.

U kategoriju „osnovno obrazovanje” spadaju lica koja su završila osmogodišnju osnovnu školu. Najveći udeo stanovništva sa završenim samo osnovnim obrazovanjem imaju opštine Malo Crniće, gde iznosi 46,6% i u opštini Žabari, gde iznosi 42,2% i Petrovcu na Mlavi, gde iznosi 38%.

U kateogriju „srednje obrazovanje” spadaju lica koja su završila srednju stručnu školu (u trajanju od dve godine, trogodišnju i četvorogodišnju), gimnaziju, kao i lica koja su završila specijalizaciju posle srednje škole.

Osim u Malom Crniću i Velikom Gradištu, u opštinama Braničevskog okruga najviše je stanovništva sa srednjim obrazovanjem. To odgovara stanju u celoj Srbiji. Od ukupno 5.691.551 stanovnika Srbije starih 15 godina i više, srednju školu je završilo 3.020.958 (53,08 %) stanovnika. U odnosu na prethodni popis, to je povećanje od 4, 15%.

U kategoriju „više obrazovanje” spadaju lica koja su završila višu školu i lica koja su završila prvi stepen studija na fakultetu prema važećim propisima i poseduju diplomu o završenom I stepenu.

U Požarevcu, Kostolcu i Velikom Gradištu više je žena sa završenim višim obrazovanjem.

U kategoriju „visoko obrazovanje” spadaju lica koja su stekla diplomu visoke škole, fakulteta, odnosno akademije, lica koja su završila master akademske ili master strukovne studije, integrisane akademske studije (medicina, stomatologija, veterina, farmacija), specijalističke akademske studije posle mastera, kao i lica koja su završila magistarske i doktorske studije.

U svim opštinama Braničevskog okruga osim u Golupcu više žena nego muškaraca ima završeno visoko obrazovanje. I to odgovara situaciji na nivou cele Srbije. Među muškarcima, 20, 73% njih ima više i visoko obrazovanje, a među ženama više i visoko obrazovanje ima 24,03% njih.

Ukupan udeo stanovništva sa višim i visokim obrazovanjem na nivou cele Srbije u periodu između dva popisa povećan je sa 16,24% (Popis 2011) na 22,44% (Popis 2022).

Najmanji udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem u Srbiji zabeležen je u opštinama Malo Crniće (5,6%) i Žabari (6,1%).

Pismenost stanovništva

Pismenim se smatra svako lice starosti 10 i više godina koje je završilo najmanje četiri razreda osnovne škole, kao i svako lice koje pohađa školu u vreme sprovođenja popisa. Pitanje o pismenosti (da li lice zna da pročita i napiše kratak tekst iz svakodnevnog života) postavljano je samo licima starosti 10 i više godina koja nisu pohađala školu ili su završila 1–3 razreda osnovne škole i nisu nastavila dalje školovanje.

Među opštinama Braničevskog okruga najveći udeo nepismenog stanovništva zabeležen je u Kostolcu, gde iznosi 3,7% i Petrovcu na Mlavi, gde iznosi 2,7%, što ih svrstava među opštine sa najvećim udelom nepismenog stanovništva u Srbiji.

Najviše nepismenog stanovništva u opštinama Braničevskog okruga je među populacijom starijom od 65 godina, osim u Kostolcu i Petrovcu na Mlavi, gde najveći broj nepismenih lica ima između 35 i 49 godina.

Na nivou cele Srbije, od ukupno 6.014.873 stanovnika Srbije starih deset godina i više, pismeno je 5.976.917 (99,37 %), a nepismeno 37.956 (0,63 %).

Kompjuterska pismenost

Kompjuterska pismenost je definisana kao sposobnost lica da koristi osnovne računarske aplikacije u izvršenju svakodnevnih zadataka (na poslu, u školi ili kod kuće).

Kompjuterski pismena lica su ona koja umeju da obavljaju tri osnovne aktivnosti na računaru (kompjuteru, tabletu, mobilnom telefonu), i to: obradu teksta i kreiranje tabela, pretraživanje informacija na internetu i elektronsku komunikaciju.

Lica koja delimično poznaju rad na računaru su ona koja umeju da obavljaju jednu ili dve aktivnosti na računaru.

Kompjuterski nepismena lica su ona koja ne umeju da obavljaju nijednu od aktivnosti na računaru.

Među opštinama u Braničevskom okrugu, samo Požarevac i Kostolac imaju najveći udeo stanovništva starog 15 godina i više koje je kompjuterski pismeno. U svim ostalim opštinama Braničevskog okruga najveći udeo stanovništva delimično poznaje rad na računaru.

Procenat kompjuterski nepismenih lica približan je u svim opštinama opštinama Braničevskog okruga.

Na nivou cele Srbije, rezultati Popisa pokazuju da je od 5.691.551 stanovnika starih 15 i više godina kompjuterski pismeno 2.602.550 (45,73%), da rad na računaru delimično poznaje 1.685.824 (29,62%), a da je 1.376.725 (24,19%) stanovnika kompjuterski nepismeno.

Udeo kompjuterski pismenih lica starosti 15 i više godina od poslednjeg Popisa 2011. godine porastao je za 11,52%.