Kultura

Film Danila Stanimirovića iz Požarevca podržao Filmski centar Srbije

Foto: Brazil promo

Foto: Brazil promo

Danilu Stanimiroviću, studentu Fakulteta dramskih umetnosti iz Požarevca, odobrena su sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji, u kategoriji za sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova, za kratki igrani film “Brazil”. Stanimirović je reditelj i scenarista filma.

Kako navodi konkursna komisija Filmskog centra Srbije, njegov „Brazil“ je duhovita, dirljiva, ali i uznemirujuća priča inspirisana stvarnim likovima, o sredovečnoj učiteljici Ceci koja, pripremajući svoje učenice za takmičenje u plesu, sprovodi sopstvene, nikad ostvarene ambicije. Ovo je omaž konkretnoj učiteljici, ali i prvim autoritetima van doma, kao i vremenu u kom je autor odrastao. Pored vrlo interesantne teme, komisiji se dopao rediteljski i producentski pristup, kako kreativni, tako i svesnost o izvodljivosti projekta. Ceo projekat je impresivno prezentovan, sa razrađenom dokumentacijom, vizuelnim materijalima, i realističnom finansijskom postavkom.

Iz navedenih razloga, Komisija je jednoglasno odlučila da podrži Brazil i veruje da tim koji stoji iza projekta može da napravi film koji će imati bogat festivalski život.

Inače, početkom juna u Požarevcu je održan i kasting za film „Brazil”, gde su devojčice uzrasta od 9 do 13 godina, imale priliku da se prijave na konkurs i eventualno glume i plešu u filmu.

Podsetimo, Stanimirovićev film „Bambilend” premijerno je prikazan u čuvenom bioskopu „Anthology film Arhives” u Njujorku, a nakon toga učestvovao je na brojnim festivalima po celom svetu. Nedavno je na prestižnom Brussels Short Film Festival-u Briselu održana svetska premijera njegovog kratkog filma „5/3/0”.