Društvo

Meso na trpezi postalo luksuz: Koliko se jede u Srbiji, a kako je u EU

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Meso na stolu mnogih srpskih porodica postalo je gotovo luksuz. Iako u prosečnoj potrošačkoj korpi „ima mesta“ za sve vrste mesa i ribe, podaci Privredne komore Srbije ne pokazuju i da sve ono što bi trebalo da bude u njoj zaista i jeste. O minimalnoj potrošačkoj korpi, da i ne govorimo.  

Ali vratimo se mesu i tome koliko ga u proseku jedu građani Srbije u odnosu na prosek stanovnika u Evropskoj uniji.

Počnimo od piletine i pernate živine.

Prema podacima Privredne komore Srbjie u našoj zemlji svaki građanin prosečno godišnje pojede 18 kilograma živinskog mesa, dok jedan Evropljanin za to isto vreme pojede 30 kilograma.

Kada je reč o svinjskom mesu, ta količina je gotovo duplo veća u korist Evropljana.

U Srbiji se po glavi stanovnika godišnje pojede 16 kilograma svinjetine dok je u Evropskoj uniji taj prosek, po osobi, 31,8 kilograma.

Junetina je meso koje je odavno postalo luksuz u šerpama domaćica u našoj zemlji.

Dok u Srbiji, prema podacima PKS svako od nas pojede 4 kilograma junetine godišnje, u EU je to više nego duplo – 10 kg.

Sličan odnos je i kada je u pitanju jagnjetina.

Srbija : EU – 3,5kg : 8kg

Riba kao „misaona imenica“

Kada je reč o ribi, stvari su gotovo poražavajuće.

U Srbiji se godišnje, po glavi stanovnika, pojede tri kilograma ribe, dok je prosečnom Evropljaninu za godinu dana dostupno čak 30 kilograma.

Sreća u nesreći je ta da, prema rečima stručnjaka, mesa – osim svinjskog – imamo dovoljno.

„Uvozimo najviše svinjskog mesa i za prvih šest meseci ove godine uvezeno je oko 15.000 tona u vrednosti od 52 miliona evra. Imamo dovoljne količine junećeg, jagnjećeg i ovčijeg mesa i to odličnog kvaliteta“, rekao je za N1 Sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimirović.