Društvo

Velika deponija uglja i ugljene prašine kod Smedereva

Foto: Pokret Tvrđava

Foto: Pokret Tvrđava

Nakon što su meštani Zabrežja kod Obrenovca protestovali u julu 2023. godine, zbog nelegalne deponije uglja i ugljene prašine koja je deponovana u njihovom mestu, a o čemu su izveštavali mediji, njihov zahtev je ispunjen i nelegalna deponija je izmeštena iz Zabrežja.

„Kamionima, u najvećem broju bez cerade, sav ugalj i ugljena prašina su prebačeni u selo Vranovo kod Smedereva, odmah preko puta kapije smederevske železare. Ugalj je u vlasništvu Virom Group DOO, a deponovan je na privatnoj parceli nekadašnjeg preduzeća ’’Dunav’’. Po nezvaničnim saznanjima koje imamo na osnovu razgovora sa zaposlenima na istovaru, na parceli nije obezbeđena nikakva zaštita u smislu zaštite životne sredine. Podsećamo da su zbog iste te deponije u Zabrežju reagovali i nadležni – predsednik Mesne zajednice u Zabrežju Nikola Belić i predsednik GO Obrenovac Miloš Stanojević, koji su prisustvovali protestnim skupovima i izjavili da nisu znali za ideju pravljenja deponije uglja na Zabrežju“, navodi Pokret Tvrđava iz Smedereva.

Kako kažu reagovala je i nadležna vodoprivredna inspektorka Jelena Milutinović koja je po službenoj dužnosti izdala rešenje o zabrani istovara. Rešenjem komunalne inspekcije GO Obrenovac naloženo je da u roku od sedam dana bude sklonjena deponija, a predsednik GO Obrenovac je preneo okupljenim građanima da je obavešten načelnik uprave za vanredne situacije zbog opasnosti od ekoloških akcidenata. Nakon toga je sav materijal prebačen kamionima u Vranovo.
Meštani Vranova su poslali Pokretu Tvrđava nekoliko snimaka i fotografija na kojima se vidi da se radi o praškastoj materiji, i po njihovom svedočenju, vetar im nanosi ugljenu prašinu na kuće i useve, što
im otežava disanje i izazova nelagodu u grlu.
Pokret Tvrđava poziva nadležne da momentalno reaguju i izmeste ugalj i ugljenu prašinu iz Vranova, a posebno apelujemo na gradonačelnika Smedereva Jovana Beča, koji živi u Vranovu na nekoliko stotina metara od ove deponije, da reaguje i zaštiti zdravlje svojih komšija.