Kultura

U Etno-parku Tulba održana zajednička likovna kolonija tri udruženja (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Zajednička likovna kolonija Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“, Udruženja likovnih stvaralaca „MIR-MAR“ i Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“ održana je u subotu, 12. avgusta, u Etno-parku Tulba.

Razgovarali smo sa predsednicom Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili” Violetom Marković.

„Likovna kolonija je u organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca ’Milene Pavlović Barili’ po projektu ’Paleta Milene Pavlović Barili’, koji je podržala Gradska uprava. Učestvuju članovi ULIS-a i imamo nekoliko gostiju. Imamo i nekoliko učenika požarevačkih osnovnih škola. Oni su ranije radili na našim likovnim radionicama, tako da su pozvani da učestvuju i na koloniji”, rekla je za Boom 93 Violeta Marković.

Učesnici su u subotu započeli svoje radove, a biće završeni do 1. septembra. Kako je rekla, radovi će biti izloženi povodom Ljubičevskih konjičkih igara.

Na pitanje kako postati član Udruženja Violeta Marković odgovara da se svi zainteresovani mogu javiti njoj lično ili nekome iz Udruženja. Za prijem u članstvo konkuriše se slanjem biografije i fotografije svojih radova na mejl.

„Svi zainteresovani mogu da konkurišu i, ukoliko su dobri slikari, mogu da postanu i članovi našeg Udruženja. Primamo i mlađe. Mogu konkurisati i učenici, i deca, a mogu i afirmisani slikari”, navela je Marković.

Tema Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović” bila je „Kultura i identitet srba bez granica – deci Kosova, sa ljubavlju”, a tema Udruženja „MIR – MAR” „Požarevac nekad i sad – kasaba, varoš, grad”.

Razgovarali smo sa jednom od učesnica ove kolonije, Marijom Orozović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Marija Orozović se slikarstvom bavi još od 1996. godine. Ljubav prema ovoj umetnosti otkrila je još u osnovnoj školi, a na to da počne da se bavi slikarstvom, kako kaže za Boom 93, podstakao ju je i njen otac.

Rekla je da su najčešće teme i motivi njenih radova su „pejzaži, žene, nekad mrtve prirode i nekad portreti”. Do sada nije imala
Marija Orozović predaje likovnu kulturu u četiri osnovne škole. Ljubav prema umetnosti pokušava da im probudi tako što ih uči da vole to da rade spontano, bez opterećenja i da znaju da je to nešto što ih nadahnjuje svaki dan.

Kako u školi radi već dvadeset godina, kaže da je do sada prepoznala mnogo talenata za slikarstvo, a neki njeni učenici su i izabrali taj poziv.

Pitali smo je šta bi posavetovala mlade koji imaju talenta za slikarstvo, ali se ne usuđuju da se u to upuste jer u svoj talenat sumnjaju.

„Ja i sad imam osećaj koji imaju i oni na početku. Uvek je prisutan taj osećaj da nešto ne možemo. U stvari, samo treba da počnemo, da obezbedimo uslove za rad i da stvorimo pažnju sa druge strane”, navela je Orozović.

Likovne kolonije su, kako kaže, najbitnije za druženje, uz koje se lakše i lepše radi.

Na likovnoj koloniji učestvovao je i petnaestogodišnji Vuk Milovanović, koji je svoju prvu samostalnu izložbu imao sa svojih devet godina.

Foto: S. Lisac/Boom93

„Tema za koju sam se opredelio je „Stari Požarevac”. Pošto je Tulba jedno etno-naselje, veoma staro, i ima veoma veliki istorijski značaj odlučio sam se da uradim jedan mali pejzaž sa kolibom u šumi”, rekao je Milovanović.

O tome šta je rekao o svom dosadašnjem radu i koje savete bi uputio mlađim generacijama uskoro možete pročitati u posebnom tekstu koji će biti objavljen na portalu Boom 93.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.