Društvo

Ministarka poljoprivrede otkrila šta će biti s breskvama vraćenim iz Hrvatske

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da nema bojazni da će <a href="https://boom93.rs/info/drustvo/zbog-pesticida-u-breskvama-vracen-tovar-sa-granice-hrvatske-u-srbiju/">breskve vraćene sa hrvatske granice</a> zbog visokog nivoa pesticida završiti na tržištu Srbije.

Jelena Tanasković je rekla da se trenutno rade ispitivanja i da analize naše laboratorije još nisu stigle.

„Ako se dokaže da su pesticidi u toj količini, sva količina tih breskvi će biti uništena“, rekla je ministarka za Tanjug.

Ona je objasnila da se sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.

Dodala je i da se u Srbiji ne radi kontrola za svaku pošiljku voća i povrća koje se izvozi, jer to proceduralno radi inspekcija zemlje u koju se uvozi.

„Tako i inspekcija na našim graničnim prelazima radi kontrolu voća i povrća koje ulazi u našu zemlju na pesticide i generalno na sve materije koje nisu dozvoljene i ukoliko nije dobro, mi tu pošiljku vraćamo“, objasnila je ona.

Tanaskovićeva je navela da Srbija na dnevnom nivou sa naših graničnih prelaza vraća voće i povrće koje dolazi iz drugih zemalja zato što ima loše analize, odnosno povećanu količinu pesticida.

Ministarka je naglasila i da je voće u prethodnom periodu moralo da bude više tretirano kako bi opstalo zbog klimatskih promena i pojačanih padavina.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je u ponedeljak da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen.

Mediji su preneli i da su 7. jula sa granice sa Slovenijom vraćene breskve proizvedene takođe u našoj zemlji i da je tada ustanovljeno da breskve sadrže pesticid hlorpirifos.