Društvo

Konjičko društvo „Knez Mihailo”: Tradicija duga 131 godinu

Konjičko društvo „Knez Mihailo” Požarevac jedan je od organizatora Ljubičevskih konjičkih igara. Ovo Društvo ima tradiciju dugu 131 godinu. Sa direktorom Društva Aleksandrom Milenkovićem razgovarali smo o istorijatu Društva i konjičkog sporta u Požarevcu, kao i o Ljubičevskim konjičkim igrama.

Za Boom 93 Aleksandar Milenković rekao je da je Konjičko društvo „Knez Mihailo” osnovano od strane pravnog lica i da je počelo sa radom 1892. godine.

Te godine je Dunavsko kolo jahača ’Knez Mihailo’ iz Beograda organizovalo prvi trkački dan u Požarevcu. To su bile tzv. ’Đurđevske utakmice’ i one su se održale 26.4.1892. godine i taj dan se smatra početkom rada Konjičkog društva. Ubrzo posle održavanja tih trka Dunavsko kolo jahača ’Knez Mihailo’ iz Beograda osnovalo je u Požarevcu svoj Okružni odbor. To smo zapravo mi”, rekao je Milenković.

Prvi naziv Društva bio je Dunavsko kolo jahača „Knez Mihailo”, a prvi predsednik bio je general Ilija Gojković, koji je u tom periodu bio potpukovnik i službovao u Požarevcu.

„Što se tiče našeg rada u tom periodu, Društvo je osnovano s ciljem da radi na razvoju konjičkog sporta u požarevačkom kraju. Tu svoju aktivnost ostvarivalo je kroz organizaciju konjskih trka i izložbe konja. Tom aktivnošću društvo se bavi sve do 1912. godine”, naveo je Milenković.

Aktivnosti društva 1912. godine prekinuo je Prvi balkanski rat, a kako su ubrzo usledili Drugi balkanski rat i Prvi svetski rat, rad je obnovilo 1921. godine i nastavilo sa svojim aktivnostima sve do 1941. godine.

„U tom periodu hipodrom poprima obeležje sportskog objekta. Već 1934. godine na hipodromu je izgrađena za ono vreme izuzetno moderna i velika tribina”, rekao je Milenković.

Zbog Drugog svetskog rata 1941. godine društvo ponovo prekida s radom.

„Grupa entuzijasta predvođena Blagojem Uroševićem 1946. godine obnavlja rad Dunavskog kola jahača, s tim što je tada naziv bio Konjički klub ’Stig’. Od 1946. do 1948. godine nosimo taj naziv. Godine 1948. godine prerastamo u Društvo za unapređenje konjarstva i konjičkog sporta ’Veljko Dugošević’. To ime zadržavamo sve do 2003. godine društvu je vraćen stari naziv Konjičko društvo ’Knez Mihailo’”, objašnjava Milenković.

Kako kaže, krajem 50. i početkom 60. godina Konjičko društvo doživelo je procvat.

„Društvo je u tom periodu imalo više hiljada članova u Požarevcu i okolini. Razlog za tu masovnost, pored ljubavi prema konjičkom, jeste i činjenica da je Društvo učestvovalo u snimanju brojnih filmskih produkcija, tako da je to u onom periodu bio izuzetno unosan posao. Ukupno je snimljeno preko 125 tih filmskih produkcija”, navodi Milenković.

Prema njegovim rečima, iz te masovnosti proistekle su i Ljubičevske konjičke igre (LJKI).

Foto: BOOM93/A.Stojanović
„Tadašnji rukovodioci Skupštine Opštine Požarevac, tragajući za nekom manifestacijom koja bi se utvrdila u Požarevcu, rešili da iskoriste tu masovnost naših članova i veliki broj konja koji je bio na ovom prostoru, kao i veliki broj filmskih kostima koje su ti članovi posedovali. Rešili su da oforme jednu manifestaciju karnevalsko-sportskog karaktera, i upravo su to LJKI”, rekao je on.

Kako dalje navodi, LJKI su izuzetno značajne za razvoj konjičkog sporta ne samo u Požarevcu nego i u Republici Srbije.

„Mogu da kažem da je Požarevac jedini grad koji na svojoj teritoriji ima dva hipodroma. Jedan hipodrom je u gradu, drugi je u Kasidolu”, kaže Milenković.

Navodi da su LJKI „crveno slovo u kalendaru svih konjara”. One okupljaju najkvalitetnija grla koja se nalaze u Republici Srbiji. Takođe, ističe da je nagradni fond na Ljubičevskim konjičkim igrama u vrhu ne samo u Srbiji već i u regionu.

„Ono što LJKI izdvaja u odnosu na druge konjičke manifestacije jeste činjenica da se u okviru Ljubičevskih igara održava više konjičkih disciplina. Vi imate galopske i kasačke trke više puta u toku meseca – u Šapcu, Subotici, Beogradu itd. Ljubičevske konjičke igre i požarevački hipodrom su ostali jedino mesto gde u okviru jedne sportske manifestacije možete da vidite više disciplina. Kod nas se održavaju i kasačke trke, i galopske trke, i preponska takmičenja. Imamo i izložbu konja”, rekao je Milenković.

Foto: BOOM93/A.Stojanović

Dodaje da ove godine neće biti takmičenja izdržljivosti u daljinskom jahanju jer je u Savezu mali broj konja.

„Ono po čemu smo jedinstveni jeste Ljubičevski konjički višeboj i voltižovanje dece”, ističe Milenković.

I ove godine na LJKI očekuju takmičare iz inostranstva.

Direktor Konjičkog društva „Knez Mihailo” naveo je kako su najzapaženije rezultate ostvarivali u disciplini endjurans.

„To je takmičenje izdržljivosti u daljinskom jahanju. Tu smo bili višegodišnji šampioni Srbije. Bili smo i ekipni prvaci i prvaci u pojedinačnoj konkurenciji”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ono što ih razlikuje od drugih sportskih organizacija jeste to što se članovi ovog društva takmiče u većem broju konjičkih disciplina.

„Imamo takmičare koji se takmiče i u kasačkim i u galopskim trkama. To su fizička lica, vlasnici konja, ali oni nastupaju kao naši članovi, tako da su svi njihovi uspesi i naši uspesi”, kaže Milenković.

Foto: J. Milenković/Boom93

Aleksandar Milenković osvrnuo se na saradnju Konjičkog društva „Knez Mihailo” i Ergele Ljubičevo. Upravo je Konjičko društvo obnovilo njen rad.

„Jedan od značajnih datuma u našem radu jeste i činjenica da je Konjičko društvo obnovilo rad Ergele ’Ljubičevo’. Ergela ’Ljubičevo’ je pedesetih godina, kada je vojska izbacila konjicu iz svojih formacija, bila ugašena. U tom periodu bila je vojna ergela. Obnovili su je članovi Konjičkog društva, opet predvođeni Blagojem Uroševićem. Društvo je poklonilo šest grla Ergeli ’Ljubičevo’, i ona počinje ponovo da radi”, naveo je Milenković.

Kaže da i danas imaju dobru saradnju i da se Ergela Ljubičevo uvek odaziva i učestvuje u svim sportskim takmičenjima koje Konjičko društvo organizuje. Ipak, među njima postoje i razlike. Kako kaže Milenković, iako su istoj grani sporta, proizvod Konjičkog društva je jahač, a proizvod Ergele je konj.

Grlo Ergele Ljubičevo Hen Harijer sa džokejom Goranom Mešetovićem u sedlu ostvarilo je uspeh na Trojičkom i Ivanjdanskom sastanku ove godine. Osvojilo je Trku grada Požarevca, glavnu galopsku trku Trojičkog sastanka, i „Pehar Konjičkog društva ’Knez Mihailo’ Požarevac”, glavnu galopsku trku Ivanjdanskog sastanka. Pitali smo Aleksandra Milenkovića da li će ovo grlo učestvovati i na 60. LJKI.

Foto: J. Milenković/Boom93

„Upis grla za LJKI održaće se sledeće nedelje, tako da još nemamo precizne informacije. Prema najavama kolega iz Ergele ’Ljubičevo’ očekujemo da će grlo Hen Harijer braniti boje Ljubičeva. Mogu da kažem još i vlasnici grla koji su naši članovi i koji će takođe braniti boje i čast požarevačkog kraja i u kasačkim i u galopskim trkama, a imaćemo i preponaše”, naveo je Milenković.

Direktora Konjičkog društva „Knez Mihailo” pitali smo i koliko su žene zainteresovane za konjički sport.

„U konjičkom sportu žene su naročito zastupljene u disciplinama preponsko jahanje i dresurno jahanje. Ima ih i u galopskim trkama u nešto manjem broju i u kasačkim takođe u manjem broju. Žene se u ove dve discipline, gde postoji značajan broj takmičarki, takmiče ravnopravno sa muškarcima. Nisu podeljene po kategorijama, nego se ravnopravno takmiče”, rekao je Milenković.

Podsetimo, Sportski program 60. Ljubičevskih konjičkih igara tradicionalno će se održati prvog vikenda u septembru ⎯ 2. i 3, a prateći deo programa počeće 28. avgusta. Više o programu pročitajte OVDE.

Tokom avgusta održavaju se i treninzi višebojaca. Sa njihovim trenerom Radetom Milovanovićem razgovarali smo o treningu i o tome šta je neophodno za uspeh na ovom takmičenju.

Pobednik Ljubičevskog konjičkog višeboja dobija titulu viteza. Razgovarali smo sa smo sa pobednikom prošlogodišnjih LJKI Dušanom Jankovićem.

Boom 93 razgovarao je i sa dve male voltižerke, Miom i Teom Jonović, kao i sa trenerom voltižera Suzanom Janković.

U Tabačkoj čaršiji, gde se prateći deo programa tradicionalno održava, i dalje se izvode radovi. Gradonačelnik Saša Pavlović je za Boom 93 izjavio da će se potruditi da radovi do početka LJKI budu završeni i da je velika verovatnoća da će se prateći program održati na gradskom trgu.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.