Društvo

Međunarodni dan pasa (FOTO+VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Još od 2004. godine, 26. avgust se obeležava kao Dan pasa. Ovaj dan je predložila aktivistkinja Kolin Pejdž koja je htela da skrene pažnju na brigu o psima, kao našim najvernijim prijatIdejueljima i izuzetno dragocenim životinjama.

Poznato je da pas nije oduvek bio kućni ljubimac i domaća životinja. Arheološka istraživanja pokazuju da je ova inteligentna i veoma snalažljiva životinja pripitomljena pre više od 9.000 godina. Najpre je bio čovekov čuvar i pomoćnik u obavljanju pojedinih poslova, a danas je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Da je pas najbolji čovekov prijatelj potvrđuju brojne priče o odanosti i bezgraničnoj ljubavi psa prema vlasniku, čak i nakon njegove smrti.

Međunarodni dan pasa ne samo da slavi prisustvo pasa u našim životima, već takođe podseća na važnost njihove uloge u našem društvu. Psi nisu samo kućni ljubimci, već su i čuvari, terapeuti, vodiči za slepe, članovi spasilačkih timova i mnogo više. Njihova sposobnost da nam pruže bezuslovnu ljubav i podršku nezamenljiva je i čini ih neprocenjivim delom našeg svakodnevnog života.

Ovaj dan takođe naglašava važnost brige o psima. Njihova ishrana, redovne šetnje, veterinarski pregledi i druženje igraju ključnu ulogu u održavanju njihovog fizičkog i emocionalnog stanja.

Međutim, Međunarodni dan pasa takođe podseća na milione pasa koji još uvek čekaju na dom u azilima širom sveta. Usvojenje iz azila je sjajan način da se pruži dom napuštenim psima i pruži im druga šansa za sreću i ljubav.

Obeležavanje ovog dana može se videti kroz različite događaje i inicijative širom sveta. Organizacije za zaštitu životinja često organizuju kampanje kako bi povećale svest o pravima pasa i potrebi za njihovim poštovanjem. Ljubitelji pasa koriste društvene medije da podele svoje priče, slike i savete o brizi za pse.

Danas je prilika da se zahvalimo našim krznatim prijateljima za sve što čine za nas. Bez obzira na veličinu, rasu ili poreklo, psi nas podsećaju na lepotu bezuslovne ljubavi i radosti koju donose u naše živote. Tako da danas, izađite, provodite vreme sa svojim psom, ili ako ga nemate, možda razmotrite mogućnost usvajanja iz azila kako biste pružili dom nekome ko zaslužuje ljubav i pažnju.