Kultura

Filmu „Da li me voliš?” prva nagrada na smederevskom Dunav film festu

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

Film „Da li me voliš?” autorke Tonje Najabrove iz Ukrajine dobitnik je nagrade „Dunavska lađa” prve nagrade u takmičarskoj selekciji 6. Dunav film festa u Smederevu, saopštili su organizatori.

„Pažljivo odabranim glumačko-rediteljskim sredstvima film ‘Da li me voliš?’ donosi odličnu rekonstrukciju jednog vremena u emotivnoj drami o odrastanju i krahu porodice dok u odjeku svedočimo i krahu zemlje”, navodi se u obrazloženju žirija.

Festival je sinoć, 27. avgusta, završen svečanom dodelom nagrada i premijernim prikazivanjem tizera za film „Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića, a tokom šest dana prikazano je više od 30 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Evrope i sveta.

Specijalno priznanje festivala dodeljeno je filmu „Nula kalorija” autorke Džesike Hausner, a češki reditelj Robert Hloz nagrađen je nagradom za najbolju režiju za ostvarenje „Tačka povratka”. Nagrada je uručena srpskom koproducentu filma Marku Paljiću.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Juraj Lerotić za film „Sigurno mjesto”, koji je osvojio i nagradu za najbolju glumu.

Nagradu za najbolju glumu dobila je i Karina Kimčuk za film „Da li me voliš?”.

Podsetimo, Dunav film fest počeo je 22. avgusta projekcijom filma „Momak i devojke”.