Društvo

Ministarka objasnila kako će izgledati nastava prve dve nedelje u školama

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da su za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u sve škole stigle smernice u kojima su iz Ministarstva osmislili čitavu godinu, a da je posebno detaljno osmišljeno prvo polugodište. Prva nedelja škole biće tematska, a tek druge uslediće provera znanja, i to bez ocenjivanja..

Ona je novinarima rekla da će se prvog radnog dana nove školske godine razgovarati sa učiteljima i nastavnicima o programima vaspitno nastavnog rada, ali i o nečemu što je mnogo važnije – koliko prave ljudske vrednosti treba da se ugrade u ličnost svakog deteta.

Naglasila je da će prva radna nedelja škole u tom smislu biti tematska i da će se teme birati u zavisnosti od odabira učenika i nastavnika, ali će one zavisiti i od uzrasta učenika i kreativnosti samih nastavnika.

„Pretpostavljam da će se teme kretati od toga šta znači škola do toga šta znači aktivna borba protiv nasilja, prepoznavanje nasilnika, do toga da drugarstvo bude jedna od tema, da neki razgovori neuporedivo češće nađu svoj prostor”, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Posle te nedelje tematskih obrada i razgovora i približavanja dece nastavnicima i nastavnika deci, uslediće druga nedelja u kojoj treba da se proceni nivo dotodašnjeg stečenog znanja ali bez ocenjivanja, najavila je ministarka i dodala da je cilj tih procena da dete samo sebi postavi zadatke kako dalje da napreduje.

Pred nama je, kako navodi, školska godina edukacije i psihosocijalne podrške, a svaka škola će imati psihologa i pedagoga i oni će timski raditi sa nastavnicima i roditeljima, a to će obebzbediti da deca koja su u potrebi za psihosocijalnom podrškom budu detektovana i da se sa njima radi.

Više pročitajte na LINKU.