Društvo

Otvorene jubilarne 60. Ljubičevske konjičke igre (FOTO+VIDEO)

Foto: A. Pavlović/Boom93

Foto: A. Pavlović/Boom93

Jubilarne 60. Ljubičevske konjičke igre otvorene su svečanim defileom koji je prošao centralnim gradskim ulicama.

U defileu su pored učesnika višeboja i članova КD Кnjaz Mihajlo, učestvovali i gosti iz mesta Кrnjak u Hrvatskoj, kao i deca iz Gračanice sa Кosova i Metohije koja su u poseti Požarevcu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Milorad Veljović, savetnik predsednika Srbije za bezbednost, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima, vladika braničevske Eparhije dr Ignatije, narodni poslanici, direktori javnih preduzeća, predsednici Opština, predstvnici vojske i policije, kao i odbornici u Skupštini Grada Požarevca.

Foto: J.Milenković/Boom93

Ljubičevske konjičke igre održavaju se pod pokroviteljstvom Predsedništva Republike Srbije.

Kako je danas tokom otvaranja igara rečeno, Ljubičevske konjičke igre nazivaju se i ponos Srbije.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je prilikom otvaranja igara rekao da je ideja koja je nastala pre 60 godina bila velika, a prilog tome govori činjenica da je izrodila nešto što traje šest decenija.

Foto: J.Milenković/Boom93

„Ljubičevske konjičke igre rasle su zajedno sa našim gradom, ali je i Požarevac rastao sa njima. Požarevac ulaže velike napore da opravda neformalni naziv koji stoji uz Ljubičevske konjičke igre, a to je ponos Srbije. Danas Srbiju branimo u miru i to ekonomijom, borbom da nas bude više i da se oni koji su iz ove zemlje otišli vrate u svoju otadžbinu. Da bi taj svoj cilj postigli svako od nas mora dati svoj doprinos. Ljubičevske konjičke igre poručuju svima koji će se tek roditi u Srbiji, kao i onima koji će se u nju iz drugih zemalja vratiti, da dolaze u deo planete koji čuva svoje korene. U isto vreme Srbija kao i naše igre uspevaju da se modernizuju i prilagode novom vremenu prestižući mnoge koji su bili ispred nas. Ljubičevske konjičke igre imaju zadatak da svojim rastom podignu čitav konjički sport u našoj zemlji“, naveo je Pavlović.

Igre je otvorio Milorad Veljović, savetnik predsednika Srbije za bezbednost.

On je na otvaranju LJKI naveo je da će ova manifestacija i dalje biti pod pokroviteljstvom predsednika, već i cele Srbije.

Foto: J.Milenković/Boom93

„Jubilarne konjičke igre u Požarevcu od požarevačkih igara prerasle su u srpsku kulturno-turističku manifestaciju koja će i dalje narastati. Ono što je danas Srbiji najpotrebnije je jedinstvo svih njenih građana i zbog toga ova manifestacija ima još jedan veći značaj, da ostavimo budućim generacijama kao amanet legata kneza Miloša, srpsku slobodu, čojstvo i junaštvo, a to ima mnogo širi značaj“, rekao je Veljović, nakon čega su 60. LJKI svećano i otvorene.

Prošlogodišnji vitez Dušan Janković predao je sablju gradonačelniku uz zakletvu.

Foto: J.Milenković/Boom93

Ovogodišnji defile posvećen je poznatim Požarevljanima poput Milivoja Živanovića, Žanke Stokić, Slobodana Stojanovića, Mihajla Andrejevića Andrejke, Milene Pavlović Barili, od kojih su neki obeležili istorijski razvoj Ljubičevskih konjičkih igara.

Centralnim gradskim ulicama prošli su višebojci, voltižeri, članovi Кonjičkog društva „Кnez Mihailo“, pripadnici policijske brigade,učesnici seoskih sportskih igara i gosti iz Hrvatske i sa Кosova i Metohije.

Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J.Milenković/Boom93

Kao i prethodne godine Požarevljanima su se na bini predstavili đaci generacija osnovnih i srednjih škola.

Foto: J.Milenković/Boom93

Promoter 60. LJКI je Petar Strugar koji je pozvao sve građane da sutra i prekosutra na požarevačkom hipodromu uživaju u trkama i jedinstvenom Ljubičevskom višeboju.

Foto: A. Pavlović/Boom93

Nakon svečanog otvaranja ovogodišnjih LJКI, koncert će održati Renato Henc, a zatim će uslediti koncert Željka Samardžića.

BONUS VIDEO