Društvo

Rezultati popisa: Najveći broj Požarevljana sa dvoje dece

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Republički zavod za statistiku objavio je knjigu „Fertilitet”, koja sadrži podatke o stanovništvu starom 15 i više godina prema broju živorođene dece, polu i starosti, po opštinama i gradovima, dobijene putem Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine. Podaci pokazuju da u Požarevcu najveći procenat stanovništva star 15 i više godina ima dvoje dece.

U prethodnim popisima podatak o broju živorođene dece prikupljan je za žene. U Popisu 2022. godine pitanje o broju živorođene dece prvi put je postavljeno i muškarcima, navodi Republički zavod za statistiku.

Gledajući po opštinama, najveći udeo stanovništva starog više od 15 godina koje ima dvoje dece zabeleženo je u Golupcu. Procenat u svim opštinama približan je slici na nivou cele Srbije, gde taj udeo iznosi 40%.

I udeo stanovništva starog 15 i više godina sa jednim detetom približan je udelu na nivou cele Srbije, gde iznosi 18%. Najveći procenat stanovništva sa jednim detetom među opštinama Braničevskog okruga je u Velikom Gradištu, a najmanji u Žagubici. Primećuje se razlika između polova. U svim opštinama Braničevskog okruga više je žena nego muškaraca sa jednim detetom.

Na nivou Srbije udeo stanovništva starog 15 i više godina sa troje dece iznosi 8,64%. Među opštinama Braničevskog okruga prema udelu se izdvaja Kostolac, u kome troje dece ima 10,41% stanovništva.

Kostolac se među opštinama Braničevskog okruga izdvaja i kada je u pitanju procenat stanovništva starog 15 i više godina sa četvoro dece. Za razliku od ostalih opština, gde ne prelazi 2%, u Kostolcu udeo je 5,43%. Na nivou Republike Srbije taj udeo je 1,74%.

Isti je slučaj i sa udelom stanovništva starog 15 i više godina sa petoro i više dece. Udeo ovog stanovništva u Kostolcu je veći i od udela u ostalim opštinama Braničevskog okruga, i od udela na nivou države i iznosi 2,91%. U Srbiji procenat ovog stanovništva iznosi svega 0,67%.

Prema rezultatima Popisa 2022. godine, skoro trećina stanovnika starosti 15 i više godina nema nijedno živorođeno dete (udeo lica bez dece je 31%), navodi RZS. U opštinama Braničevskog okruga bez dece je skoro četvrtina stanovništva. Najveći udeo stanovništva starog 15 i više godina bez dece je u Požarevcu.

Rezultati Popisa 2022. pokazuju da su primetne značajne razlike u broju živorođene dece između muškaraca i žena u Srbiji. Kod muškaraca je skoro izjednačen udeo lica bez dece i sa dva deteta (oko 36%), slede muškarci sa jednim biološkim detetom (16,2%) i sa troje dece (8,2%). Kod žena starosti 15 i više godina najveći udeo imaju žene koje su rodile dvoje dece (42,8%), slede žene koje nisu rađale (25,7%), zatim žene sa jednim detetom (19,7%) i žene sa troje živorođene dece (9,1%).