Društvo

Stanarima zgrade u Smederevu potrebna pomoć oko saniranja posledica eksplozije

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Stanari zgrade u ulici Slobode 6 u Smederevu u kojoj se nedavno dogodila tragedija obratili su se javnosti putem saopštenja, koje je našem mediju prosledio Pokret Tvrđava.

Naime, kako se u saopštenju navodi, nakon stravične eksplozije i tragedije koja ih je zadesila nedavno, a čije posledice su potpuno devastirana dva sprata zgrade, uništenje krova, kao i nebrojana oštećenja većine stanova u zgradi, stanari su apelovali na gradske i republičke institucije da im HITNO pomognu da reše egzistencijalna pitanja.

Pre nekoliko dana su imali sastanak sa gradskim čelnicima, ali pomoć nisu dobili, niti bilo kakvu izveznost da žele da reše njihov problem. Zgrada je ostala bez krova, gornji spratovi nemaju struju, vrata i prozori su uništeni, cevi su popucale, a parket je podignut. Šteta je ogromna.

„Napominjemo da su u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, u članu 59., definisane hitne intervencije na zgradi, i to kao aktivnosti koje se bez odlaganja izvršavaju radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove sigurnosti, zaštite imovine od oštećenja i dovođenje zgrade, njenih delova, uređaja, instalacija i opreme u stanje ispravnosti, upotrebljivosti i sigurnosti. Mi smo kao stanari uradili sve što je u našoj moći na čišćenju nastalog šuta, ali su nam ruke vezane
kada je u pitanju krov koga više nema, zidovi, vodovodne cevi, i stolarija koja je potpuno uništena.

Molimo i apelujemo još jednom na: Gradonačelnika Smedereva, Gradsku upravu Smedereva, Ministarstvo građevine i infrastrukture Republike Srbije, ali i sve druge institucionalne aktere, da nam MOMENTALNO, bez odlaganja, izađu u susret i reše nastala oštećenja na zgradi, jer ulazimo u period kiša i hladnijeg vremena, a nemamo elementarne uslove za život. Većina nas se privremeno iselila kod rođaka, u zavisnosti ko je kakve mogućnosti imao.

Takođe, apelujemo na ustanove u Smederevu, privatne kompanije i pojedince, da nam pomognu svako u skladu sa svojim mogućnostima, jer samo na principima solidarnosti i u duhu zajedništva možemo kao društvo da napredujemo i razvijamo se. Tragedija koja je sada nas zahvatila, može zadesiti bilo koga, zato sada mi tražimo pomoć, kao što bismo je i pružili svakome u sličnoj nevolji. Ako sistem postoji i ako funkcioniše, očekujemo da nas sada zaštiti“, navodi se u saopštenju stanara.

Broj namenskog računa koji će koristiti u svrhu prikupljanja sredstava narednih 30 dana, je: 160-6000001717987-86 u Banka Intezi, na ime Marko Đorđević, svrha uplate: pomoć stanarima.