Društvo

Tepić: EPS najavio otvaranje bloka B3 u Kostolcu, Kinezi upozoravaju da neće biti gotov do jula 2024.

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

„Aleksandar Vučić ugrožava zdravlje ljudi jer već dva meseca krije od građana da je kineska kompanija CMEC, koja gradi blok B3 u Kostolcu, obavestila EPS da B3 ne može biti spreman za rad pre jula 2024, iako uveliko planiraju njegovo otvaranje“, saopštila je narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uz otovreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću.

Tepić je podsetila da je Vučić u januaru 2021. godine tražio da se hitno intenzivira iskopavanje uglja, navodeći da će sam kopati ugalj, da bi u decembru iste godine najavio otvaranje novog bloka B3 u Kostolcu za godinu i po dana, što je sada.

„Da stvar bude gora, Vaš EPS je pre deset dana, 7. septembra, najavio puštanje u rad ovog novog termo-bloka B3, jer ‚predsednikova je zakon‘! Samo što svi zajedno krijete da je ceo ovaj manevar suprotan zakonima i opasan po zdravlje i život ljudi“, istakla je Tepić u otvorenom pismu.

Ona je objavila dokument u kojem se vidi da je kineska kompanija CMEC, koja gradi blok B3 u Kostolcu, još u julu obavestila EPS da B3 ne može biti spreman za rad pre jula 2024. godine.

Ceo dokument pročitajte u linku: Letter_of_Cost_and_Period_Compensation_2023-7-19 (2)

„Dopis kineskog CMEC-a do kog smo došli, upućen je EPS-u još 19. jula, ali ga držite u strogoj tajnosti, iako nije poverljiv dokument, već je reč o podacima od apsolutnog interesa za javnost i građane Srbije“, navela je Tepić.

Prema njenim rečima, zbog svega rečenog Srbija će „vrlo problematično“ ući u ovu zimu, puštanje u rad nespremnog bloka B3 ugroziče zdravlje i bezbednost ljudi, a zbog „nedostatka vlažnih elektrofiltera za prečišćavanje vazduha, ODG filtera za odsumporavanje, izazvaćete maksimalno stopostotno zagađenje“.

„Svaki eventualni pokušaj da se ručno nešto izvede, opet samo zarad TV kamera, može svakog sekunda da izazove ogromnu štetu u pogonima koji se pripremaju da budu automatski“, istakla je potpredsednica SSP.

Ona je od predsednika Srbije zatražila da postupi odgovorno i da se sa otvaranjem novog bloka B3 u Kostolcu sačeka dok se ne postignu optimalni uslovi za rad i zaštitu ljudi, odnosno do jula 2024, kako je kompanija CMEC objasnila.