Društvo

Zabranjena prodaja iPhone 12 u jednoj evropskoj zemlji

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Apple mora da prestane da se prodaje svoj model Ajfon 12 u Francuskoj zbog nivoa zračenja iznad praga, kazao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju Žan Noel Baro novinama La Parizijena.

Francusko nadzorno telo ANFR obavestilo je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju Ajfona 12 nakon sprovedenih testova.

Testovi su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona malo viša od zakonski dopuštene, naveo je ministar, a prenosi Index.hr.

Rojters je zatražio od Applea da komentariše ovu odluku, ali nije dobio odgovor. Baro tvrdi da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno za rješavanje problema radijacije povezanih s mobitelom koji američka tvrtka prodaje od 2020.

„Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dve nedelje. Ako to ne učine, spreman sam da naredim povlačenje svih Ajfona 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući digitalne divove“, dodao je. Evropska unija postavila je bezbednosna ograničenja za SAR vrednosti povezane s izloženošću mobilnim telefonima.

Francusko nadzorno telo sada će svoje nalaze proslediti regulatorima u drugim državama članicama EU. U 2020. Francuska je proširila propise koji zahtevaju od trgovaca da na pakiranjima prikazuju vrednost zračenja proizvoda osim mobitela, uključujući tablete i druge elektroničke uređaje.