Društvo

Gradonačelnik: Nakon Tabačke počinje uređenje Čikoša

Foto: Saša Pavlović/ FB stranica https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Foto: Saša Pavlović/ FB stranica https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Nakon uređenja Tabačke čaršije, Grad Požarevac renoviraće Čikoš, objavio je gradonačelnik Saša Pavlović na svojoj Fejsbuk stranici.

Kako je naveo, nakon izrađenog projekta počinje realizacija rekonstrukcije „Bašte Čikoš”.

Pre početka radova na parternom uređenju, radove na zameni i izgradnji nove infrastrukture izvodiće JKP „Vodovod i kanalizacija”, JP „Elektrodistribucija Srbije” i Telekom Srbija. Radovi počinju 15. septembra 2023. godine.

Vrednost radova na parternom uređenju po novom projektu iznosi oko 45.000.000 dinara sa PDV-om.

Uređenje ovog dela grada podrazumeva novu pešačku komunikaciju. Bista Pavla Savića, za koju se planira rekonstrukcija, imaće posebno uređenje oko nje, kako bi se naglasio značaj velikog naučnika.

Na ovom prostoru biće postavljen i urbani mobilijar za igru.

Deo kaldrme na pripadajućoj parcelisačuvaće se i rekonstruisati kako bi očuvao duh ovog kultnog mesta, prepoznatljivog starijim sugrađanima, navodi gradonačelnik.

„Boemskom duhu koje je ovo mesto oduvek imalo biće dodate nove klupe i rasveta, a građani će uživati u prirodnom hladu starih kestenova, dok će bašte ugostiteljskih objekata biti unificirane i izrađene od sibirskog ariša i hrasta sa pergolama”, piše na Pavlovićevom profilu.

Planiran je i novi prostor zelenih površina, uz zadržavanje postojećih stabala i njihovu dodatnu zaštitu.

Podsetimo, Čikoš već šest godina čeka na uređenje. Njegova rekonstrukcija je najavljivana u nekoliko navrata. Izrada urbanističkog projekta „Čikoš” ugovorena je pre šest godina sa beogradskom firmom BMD Bau iz Beograda. Plaćeno je skoro dva miliona dinara, oko 17 hiljada evra.