Društvo

Fondacija: Imamo informacije da je sud doneo oslobađajuću presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Fondacija Slavko Ćuruvija od maja dobija informacije i glasine da je Apelacioni sud doneo odluku i da je presuda oslobađajuća za optužene koji su dva puta prvostepeno osuđeni kao krivi za ubistvo Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora, rekla je Izvršna direktorka Fondacije, Ivana Stevanović.

Ona je za Studio N1 Live rekla da je neobično da se ovako dugo čeka, ali da prema informacijama koje dobijaju. pred samim smo objavljivanjem presude. .

„Apelacija je završila svoj deo saslušanja još u martu. Ovo deluje kao kuvanje žabe. Puštaju se informacije da je presuda oslobađajuća, kao da se priprema javno mnjenje za objavljivanje“, navela je ona.

Prema njenoj oceni, strašno i skandalozno je, ako je tačno, da se 24 godina nakon ubistva vraćamo na početak i ignorišemo sve dokaze koji su izneti a po nama i advokatima oni su ozbiljni i dovoljni da optužene na stave na mesto zločina.

To će biti strahovito zastrašujuća poruka za pravosudni sistem, građane, porodicu i prijatelje Slavka Ćuruvije i novinare, ističe ona i dodaje da će poslati jasnu poruku da država ne štiti slobodu izražavanja.

Ona kaže da to govori da se vraćamo ili da nikada nismo ni izašli iz devedesetih.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

U završnoj reči u sudskom postupku osumnjičenima za ubistvo. Tužilac je zatražio maksimalnih 40 godina zatvora, a osumnjičeni, bivši rukovodioci Resora službe bezbednosti Srbije Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić su izjavili da nisu krivi za ubistvo vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin.

Apelacioni sud u Beogradu otvorio je u decembru prošle godine petodnevno zasedanje na kome će odlučivati o žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda za ubistvo Slavka Ćuruvije.