Kultura

Slika Milene Pavlović Barili na aukciji u Americi

Foto: Boom93/T.B.

Foto: Boom93/T.B.

Kuća Artprice ponudila je Fondaciji i Galeriji Milena Pavlović Barili da se nadmeće za delo ove slikarke, po početnoj ceni od 1.000 i 1.500 dolara

Američka aukcijska kuća Artprice.com obavestila je Fondaciju „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili” iz Požarevca, da će na njihovoj aukciji 28. septembra biti Milenina slika „Juno i Vulkan”.

Najavili su i da bi na tržištu uskoro mogli da se pojave i još neki radovi ove naše, u svetu moguće najpoznatije, slikarke: slika „Portret Danice Pavlović, umetničine majke”, akvarel „Diana“, i crteži „Nadrealni motiv”, „Dama 1” i „Dama 2”.

Artprice.com u ponudi ima 70.000 umetničkih redova.

Kuća je na sajtu navela da je delo koje će se pojaviti na aukciji dimenzija 90 puta 60 centimetara, i da je nastalo 1936. godine. Piše i da mu je prethodni vlasnik iz SAD, da je umetnica rođena u Požarevcu u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora Bruna Barilija, da je živela i gradila uspešnu karijeru od aprila 1939. pa do prerane smrti od srčanog udara, u Njujorku, u martu 1945.

Aukcijska kuća je pozvala Fondaciju  da učestvuje na aukciji, na kojoj bi, kako im je rečeno, početna cena slike bila između 1.000 i 1.500 dolara.

Kako je za „Večernje novosti” rekla Ljiljana Dabić, upravitelj Fondacije, odlučiće o izlasku na aukciju kada dobiju dokumentaciju kojom bi se potvrdila autentičnost i poreklo ovog rada.

Svi se naravno slažu i zalažu da se ovo delo Milene Pavlović Barili vrati u zemlju.