Društvo

Pokret „Tvrđava” podneo ustavnu žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Pokret „Tvrđava” je, zajedno sa pet porodica iz Radinca i Vranova, podneo ustavnu žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici ovog pokreta, razlog za to je nečinjenje institucija povodom krivične prijave koju je Tvrđava podnela protiv kompanije HBIS zbog krivičnog dela Zagađenje životne sredine.

„Ustavnu žalbu smo podneli jer smatramo da država Srbija mora momentalno da zaštiti prava građana Smedereva. Predmet žalbe je povreda prava na pravično suđenje, prava na delotvorno pravno sredstvo, nedostatak delotvorne istrage, i povreda prava na zdravu životnu sredinu”, rekao je Nikola Krstić iz Pokreta „Tvrđava” u izjavi za Boom93.

„Tvrđava” je na svojoj Fejsbuk stranici navela kako Tužilaštvo dugo drži predmet u fazi predistražnog postupka i da čak ni tu ne koristi sve one mehanizme koji su mu na raspolaganju. Navodi se kako Tužilaštov još uvek nije ušlo u dokazni postupak iako je prema svim zakonima omogućeno da se to sprovede brzo.

Kako piše u njihovoj objavi, nije saslušan nijedan oštećeni, svedok, veštak niti okrivljeni da bi to odgovaralo standardima koji se vezuju za delotvornu istragu i upravo se traži od Ustavnog suda da utvrdi povredu ovog prava.

„Apelujemo na Ustavni sud da reaguje u najkraćem roku i izjasni se o našoj Ustavnoj žalbi”, rekao je Nikola Krstić za Boom93.

Podsetimo, protiv kineske kompanije HBIS Pokret „Tvrđava” i njeni pravni zastupnici je podneo krivičnu prijavu u junu 2022. godine, a u novembru iste godine podneli su dopunu krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu zbog novih dokaza u vezi sa krivičnim delom Zagađenje životne sredine, za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.