Društvo

Evropska nedelja sporta otvorena na Čačalici manifestacijom „Dan pešačenja“ (FOTO+VIDEO)

FOTO: Boom93/J.Milenković

FOTO: Boom93/J.Milenković

Manifestacijom „Dan pešačenja” na Čačalici otvorena je ovogodišnja Evropska nedelja sporta u Požarevcu.

Evropsku nedelju sporta otvorio je gradonačelnik Saša Pavlović koji je rekao da ova manifestacija ima za cilj da animira decu i ostale da pronađu sebe u nekom sportu.

„Nama je veliki zadatak da pomerimo decu iz kuća i stanova i od telefona i svega onoga što nije dobro u današnje vreme. I ako neko dete kroz ovu Evropsku nedelju krene aktivnije da se bavi sportom mi smo onda makar za ovu godinu uradili dobar zadatak“, naveo je Pavlović.

Novica Mitić je naveo da Planinarski klub „Vukan“ već osam godina organizuje ovu akciju sa ciljem da decu i najmlađe odvoje od mobilnih telefona i da ih korakom do zdravlja približe prirodi.

FOTO: Boom93/J.Milenković

Učesnici su mogli da se opredele za jednu od tri staze.

Prva staza je kružna staza od Ekološkog doma na Čačalici, dužine 2,7km sa visinskom razlikom 124m. Vreme pešačenja je između sat i sat i po vremena. Ova staza je obeležena i uglavnom je namenjena predškolcima.

Druga staza je staza od Ekološkog doma Čačalica do Mininih voda, preko Crvenog krsta na Tulbi. Dužina staze je 8,7km, a vreme pešačenja 3,5 časova.

Treća staza je najduža i vodila je od Ekološkog doma do manastira Rukumija. Dužina staze je 13km, a vreme pešačenja 5 časova. U manastiru Rukumija one koji su učestvovali u danu pešačenje sačekao je starešina manastira, a za sve učesnike ove staze priređen je ručak. Nakon ručka, za učesnike je obezbeđen prevoz nazad za Požarevac.

FOTO: Boom93/J.Milenković

Tokom današnjeg dana za učenike je bila organizovana radionica na kojoj su mogli da čuju kako treba da se ponašaju pri ujedu insekata, životinja i u slučaju povreda. Učenici su mogli da nauče kako izgleda masaža srca i davanje veštačkog disanja, što su mogli i sami da pokušaju da urade na lutki.

FOTO: Boom93/J.Milenković

Danas je otvorena i izložba u Ekološkom domu na Čačalici, koju je, Planinarski klub „Vukan” spremao nekoliko meseci. Ova izložba je priređena i na Danima planinarenja u Ždrelu, čiji je domaćin bio upravo ovaj klub. Izložba predstavlja istorijat Planinarskog društva „Vukan”, koji je star već 63 godine. Takođe, na fotografijama se može videti i istorijat Čačalice.

Ovoj manifestaciji pridružili su se i učenici škola sa teritorije grada Požarevca.

Podsetimo, narednih sedam dana na nekoliko različitih lokacija u gradu biće održana Evropska nedelja sporta.

Cilj ovog projekta koji se održava širom zemlje je pre svega promocija sporta i podsticanje građana da se u što većoj meri bave sportskim aktivnostima.

Ove godine u Požarevcu u okviru nedelje sporta biće organizovano 14 aktivnosti.