Kultura

Srpski kandidat za Oskara u Bioskopu Centra za kulturu

Foto: YouTube screenshot/MegaComFilm

Foto: YouTube screenshot/MegaComFilm

Film „Što se bore misli moje”, srpski kandidat za nagradu „Oskar”, sutra, 3. oktobra, u 20 časova biće prikazan u Bioskopu Centra za kulturu Požarevac.

Film Milorada Milinkovića „Što se bore misli moje” prati poslednjih sedam dana života kneza Mihaila Obrenovića, pre njegovog ubistva na Košutnjaku 1868. godine i prikazuje njegovu romansu sa znatno mlađom verenicom, Katarinom Konstantinović. Uloga kneza Mihaila poverena je Draganu Mićanoviću. Ovaj istorijsko-politički triler nosi naslov čuvene pesme kneza Mihaila Obrenovića.

Ostale uloge istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i drugi.

Komisiju koja je odlučivala o srpskom kandidatu za „Oskara” činili su  reditelji Miroslav Momčilović, kao njen predsednik, Dragan Marinković i Miloš Škundrić, glumice Radmila Živković i Sonja Damjanović, producent Bogdan Petković i filmski kritičar Borislav Anđelić.

Kako je saopšteno iz Filmskog centra Srbije, prijavljeni su bili i filmovi „Heroji Halijarda”, „Da li ste videli ovu ženu”, „Lost Country”, „Oluja”, „Indigo kristal” i „Usta puna zemlje”.

Osim ovog filma, sutra će biti prikazan i „Tvorac”, film o odnosu veštačke inteligencije i ljudi. „Tvorac” počinje nakon katastrofe: veštačka inteligencija je prouzrokovala uništenje Los Anđelesa. U trenutku dok se odigrava rat između ljudi i robota iskusni veteran američke vojske se nada da će nakon pet godina razdvojenosti pronaći svoju suprugu i kreće u smrtonosnu misiju kako bi locirao tvorca napredne veštačke inteligencije.

Projekcija ovog filma počeće u 17.30 časova.

Karte za film u iznosu od 250 dinara mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu, čije je radno vreme od 8 do 20 časova.