Hronika

U Brazilu uhapšeno 16 osoba zbog trgovine kokainom, Srbin vođa grupe

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

U međunarodnoj akciji, sprovedenoj u okviru Evropolove operativne radne grupe „Balkanski kartel“, u Brazilu je uhapšeno je 16 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se tereti za trgovinu kokainom, među kojima je i srpski državljanin za koga postoji osnov sumnje da je vođa te kriminalne grupe, saopštio je MUP Srbije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije, zajedno sa drugim kolegama iz Evrope i Južne i Severne Amerike, kroz razmenu operativnih podataka dali su doprinos razbijanju ove organizovane kriminalne grupe, koja je kokain krijumčarila iz Brazila u Evropu, navodi se u saopštenju.

„Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obe strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra izvršila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 osoba, od kojih su neke, kako se sumnja, bile povezane sa kriminalnom organizacijom ‘Primeiro Comando da Capital’, dok se srpski državljanin, uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove grupe, sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta“, precizira se.

Postoje osnovi sumnje, dodaje se, da je uhapšena organizovana kriminalna grupa bila povezana sa zaplenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

“Ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obe strane Atlantika, bila je umešana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u razne evropske destinacije”, naveli su iz Evropola.

Brazilska policija je u više gradova u toj zemlji (Sao Paulo, Seara, Parana, Rio Grande do Norte i Santa Catarina) izvršila seriju pretresa i uhapsila ukupno 16 osumnjičenih za šverc kokainom.

Glavna meta bio im je, kako su naveli, državljanin Srbije, jer je imao važnu ulogu u organizovanju brojnih pošiljki droge između kontinenata.

“Brazilski istražitelji su uspeli da povežu ovu kriminalnu grupu sa dve nedavne zaplene kokaina: jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu u Zelenortskim Ostrvima u aprilu 2022. i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi u Brazilu, avgusta 2022. U ova dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i dvojica državljanina Crne Gore”, podseća Europol.

Dokazi koji su prikupljeni tokom racija biće analizirani kako bi se pronašli novi tragovi koji bi mogli da se koriste u daljem radu Operativne radne grupe, koja obuhvata organe za sprovođenje zakona iz 11 zemalja.

U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrava, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Evropol i MAOC-N.