Kultura

Drama Sanje Savić Milosavljević najbolja na 14. Danima Slobodana Stojanovića (FOTO)

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

Najbolja drama na 14. Danima Slobodana Stojanovića je „Ulica presovanih žaba (Lokne)”, pod šifrom „Aristofan” autorke Sanje Savić Milosavljević.

Sanja Savić Milosavljević rođena je u Sarajevu 1988. godine. Osnovne, master i doktorske studije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Za Boom 93 rekla je da joj ovo nije prva nagrada, ali jeste prva nagrada za neki dramski tekst.

„Smatram da sam u svojoj poetskoj hijerarhiji stavila dramu na najviši stepen, tako da mi ova nagrada zapravo baš mnogo znači”, rekla je Savić Milosavljević.

Pitali smo je kom žanru pripada nagrađena drama.

„To je jedna eksperimentalna drama, usudila bih se reći, zato što sam ne samo sa formom pravila kombinatoriku nego sam pokušala da sam oblik dramskog teksta natjera eventualnog reditelja na određenu vrstu predstavljanja na sceni. Nadam se da će biti prilike da to gledate u pozorištu”, navela je Savić Milosavljević.

Foto: J.Milenković/Boom93

Šifra „Aristofan”, kao i sam naslov drame, koji sadrži „žabe”, što je naziv njegove komedije, ukazuju da drama Sanje Savić Milosavljević na neki način korespondira sa ovim antičkim delom.

„Aristofan je jedan vrlo hrabar dramski pisac, meni omiljeni. Svaki put se iznenadim koliko je vjekova prošlo otkako je on stvarao, a koliko nam manjka hrabrosti koju je on nekada imao. Ovo ima elemente satire, pogotovo u horskim delovima”, navela je Savić Milosavljević.

Prema njenim rečima, tematika njene drame je drugačija, ali se trudila da Aristofana sledi u odnosu prema društvenoj kritici.

Sanja Savić Milosavljević napisala je scenario televizijske serije „Vreme zla” po romanima Dobrice Ćosića.

„To je prva serija koju sam pisala. Nisam imala baš puno iskustva, ali imala sam sreće da mi Goran Šušljik povjeri taj zadatak. Imala sam i preporuku Đorđa Milosavljevića kao dobar student. Zapravo, kad završite studije dramaturgije, vi želite da pokažete šta to sve možete i onda, kad imate dobar izazov i povjerenje saradnika, onda je to obično dobitna kombinacija”, kaže Savić Milosavljević.

Foto: J.Milenković/Boom93

Osim drama, Sanja Savić Milosavljević piše i poeziju i prozu. Na pitanje o čemu bi volela da njeni čitaoci promišljaju čitajući njena dela, rekla je da želi da promišljaju o sebi i o tome da li se nešto može promeniti.

„Mislim da je svakom piscu uvijek najznačajnije kad može nekoga da natjera da se malo zamisli i da stane na trenutak”, navela je Savić Milosavljević.

Žiri Konkursa za savremeni dramski tekst „Slobodan Stojanović” od 2017. godine radi u sledećem sastavu: Dragana Bošković, teatrolog i pozorišni kritičar, Vukica Strugar, pozorišni novinar Večernjih novosti, i Miško Milojević, reditelj.

„Ove godine mi smo dobili 22 teksta na Konkursu ’Slobodan Stojanović’. To je najveći broj tekstova koji smo do sada dobili. Ne samo to nego smo dobili najveći broj tekstova koji su bili zaista dobre pozorišne drame, što znači da ovaj Konkurs postaje poznat, da ljudi koji pišu i koji su školovani za pisanje drama sve više učestvuju. Imali smo veliko zadovoljstvo da između dobrih drama izaberemo najbolju”, navela je predsednica žirija Dragana Bošković.

Foto: J.Milenković/Boom93

Kako kaže, članovi žirija smatraju da će u realizaciji ove drame kojoj se nadaju u budućnosti, u trenutku kada se nađe na sceni, ona predstavljati jedan događaj.

Obrazloženje stručnog žirija možete pročitati na LINKU.

Dramu Sanje Savić Milosavljević Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović” Požarevac štampaće sledeće godine.

Nakon proglašenja pobednice, usledio je kratki film „Sivi krugovi crvene boje” autorke Branke Pražić i Marije Milovanović, koji je posvećen reditelju i nekadašnjem članu stručnog žirija Konkursa „Slobodan Stojanović”, Srđanu Koljeviću.

Foto: J.Milenković/Boom93

Posle filma održana je promocija knjige „Idemo dalje”, u kojoj su učestvovali urednik izdanja Dragan Inđić i zamenik direktora produkcije RTS-a Miloš Stojanović.

Foto: J.Milenković/Boom93

Posetioci današnjeg događaja na poklon su dobili knjigu prošlogodišnjeg pobednika Predraga Crnkovića „Titove maserke slušale su pankrte” u izdanju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović” Požarevac.

Foto: J.Milenković/Boom93

Prvog dana manifestacije u Biblioteci je upriličen kulturno-umetnički program „Nešto lepo” i prikazan restaurirani filma „Siroče”, koji je nastao po scenariju Slobodana Stojanovića u režiji Zdravka Šotre.

Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J.Milenković/Boom93

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.