Kultura

„Čudostvorište – višemedijska instalacija”: Projekat koji se bavi pitanjem kreativnog procesa

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

U Galeriji savremene umetnosti od 4. oktobra postavljena je izložba „Čudostvorište – višemedijska instalacija”, o kojoj smo razgovarali sa njenom autorkom Sanelom Begović.

Kako Sanela Begović objašnjava za Boom 93, sam naziv izložbe nastao je igrom reči, odnosno spajanjem reči čudo, stvaralaštvo, dvorište. Kako je izložba višemedijska, kod posetilaca je uključeno više čula – čulo vida, dodira, sluha.

„Sam projekat bavi se pitanjem kreativnog procesa. Kroz projekat govorim o sopstvenom procesu, od neke inicijalne ideje, pa sve do same realizacije ili prezentacije u galerijskom prostoru. Sastoji se od tri glavna segmenta. To su animirani film Čudovišta iz Čudostvorišta, ’Portreti predaka i kreativna radionica u okviru samog projekta, objašnjava Begović.

Foto: J.Milenković/Boom93

Iako su u projektu učestvovala i deca i za decu je i kreiran, Sanela Begović kaže da je izložba namenjena svim uzrastima, te da su svi pozvani da se uključe u projekat.

Izložba je deo doktorskog umetničkog projekta Sanele Begović koji je završila prošle godine, a sada nastoji da i dalje živi u galerijskim prostorima. Sam proces rada na izložbi ukupno je trajao otprilike godinu i po dana.

Foto: J.Milenković/Boom93

„Pošto sam ja pisala tekstove za same karaktere, za scenario, proces rada na izložbi podrazumevao je saradnju sa dramaturgom, sa rediteljem. Takođe, radila sam kao ilustrator i karakter dizajner na projektu. Kasnije smo sve te karaktere oživljavali uz pomoć animacije. Dakle, imali smo saradnju sa animatorom, sa glumcima koji su davali glas, sa vokalima. Muziku je radio kompozitor na projektu. U realizaciji animiranog filma radila su i deca. Oni su dobijali bojanke koje sam ja kasnije obrađivala digitalno i one su sada deo tog filma”, navela je autorka izložbe.

Ova izložba ima i humanitarni karatker.

„Na kraju izložbe ideja jeste da od prodaje materijala koji je kreiran u svrhe projekta, a to su ilustracije primenjene na bukmarkerima, grafikama i bedževima, sakupimo sredstva koja će biti donirana Nurdoru, deci oboleloj od raka”, kaže Begović.

Foto: J.Milenković/Boom93

Pošto je izložba otvorena od 4. oktobra, pitali smo Sanelu kakvi su utisci posetilaca. Kako kaže, posetioci su generalno zadovoljni, a izložba za njih predstavlja nešto inovativno, samim tim i interesantno da istražuju i participiraju u projektu.

„Dolazilo je dosta mališana i dobila sam dosta pozitivnih komentara. Čak i nema starosne granice. Prilazili su i ljudi koji su zainteresovani kako je to tehnički nastalo, pa sam imala priliku da razgovaram sa njima i o tome”, navela je Begović.

Foto: J.Milenković/Boom93

Sanela Begović završila je studije grafičkog dizajna i doktorirala na programu Višemedijska umetnost na rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu.

„Najpre sam završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, gde se ceo program bazira na tradicionalnim medijima u oblasti grafičkog dizajna. Odmah potom sam završila grafički dizajn na Univerzitetu Metropolitan. Tu sam se više bavila digitalnim medijima i spoznala više animaciju, interaktivne instalacije, programiranje itd.”, navela je Begović.

Foto: J.Milenković/Boom93

Kako kaže, posebno su joj interesantni projekti koji su namenjeni najmlađoj publici.

„Jedan od meni dražih projekata jeste Beogradska mumija Ivana Baletića. Na tom projektu sam u sklopu studija Bulb Creation, za koji sam u tom trenutku radila, bils ilustrator za scenografiju i animator. Scenografiju smo oživljavali animacijom, a glumci su glumili paralelno sa animiranom scenografijom”, navela je Begović.

Kada je u pitanju razvoj digitalne umetnosti u Srbiji, Begović kaže da joj se čini kako ona u poslednje vreme dosta napreduje.

„Već na fakultetu dosta učimo o digitalnim umetnostima. Sve se jako brzo razvija i treba pratiti te tokove. Mislim da imamo dosta potencijala koji treba iskoristiti”, rekla je Begović.

Sanela trenutno radi na tome da animirani film koji je deo izložbe „Čudostvorište – višemedijska instalacija” zaživi i kao ilustrovana knjiga za decu.

„Svakako, nastojim da i dalje prikazujemo Čudostvorište u drugim galerijama i drugim mestima i širimo njegov edukativni i kreativni karakter, zaključila je autorka.

Foto: J.Milenković/Boom93

Zainteresovani izložbu mogu posetiti do 13. oktobra 2023. godine.

Na ovom projektu za dramaturgiju bila je zadužena Ljubinka Stojanović, za animaciju Nenad Stojanović, za kompoziciju Matija Anđelković. Glas su davali Teodora Jovanović i Đorđe Gajić. Vokal je bila Nataša Aranđelović, a prateći vokali Natalija Begović, Matija Prodanović, Matija Anđelković. Mapiranu projekciju uradio je Dragomir Nikolić.

Među brojnom decom koja su učestvovala u izradi projekta našla su se i deca iz vrtića „Cvetić” Krepoljin.

Foto: J.Milenković/Boom93

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.