Društvo

Sastanak sa građanima u vezi izrade budžeta za sledeću godinu

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

<span style="font-weight: 400;">Opština Veliko Gradište i njena radna grupa za izradu budžeta prethodnih dana organizovali su više susreta sa zainteresovanim građanima u cilju poboljšanja Nacrta odluke o budžetu za 2024. godinu.</span>

Održano je ukupno četiri panela, koji su bili razdvojeni u tematske celine: mesne zajednice, poljoprivrednici, privrednici i osetljive grupe.

Foto: Mitar Nikolić

Najveće interesovanje bilo je za panel o mesnim zajednicama, kome je prisustvovalo petnastak predstavnika mesnih zajednica iz seoskih sredina. Njihove sugestije uglavnom su bile ka rešavanju infrastrukturnih problema, kao što su izgradnja vodovoda i kanalizacije i uređivanje lokalnih puteva. Bilo je reči i o problemima koji su nastali letošnjim vremenskim neprilikama, a deo razgovora posvećen je i funkcionisanju domova kulture. 

Foto: Mitar Nikolić

Jedan deo problema sa vodovodom i kanalizacijom trebalo bi da se reši u saradnji sa republičkim organima, dok će drugi deo biti rešen izgranjom magistralnog cevovoda. Predstavnici lokalne samouprave najavili su izgradnju puta sa biciklističkom stazom od Rama do Zatonja, a što se tiče domova kulture većina njih nema upotrebnu dozvolu i za njihovo ozakonjenje je potrebno oko 700 hiljada dinara po objektu.  

U okviru sesije na koju su pozvani poljoprivrednici bilo je reči o subvencijama za mlađe poljoprivrednike, kao i o mogućnostima otkupa poljoprivrednih proizvoda u samom Velikom Gradištu.

Foto: Mitar Nikolić

Najslabiji odziv bio je na panelu koji je vazan za privrednike, iako je pozvano više od 20 privrednika. Odazvali su se privrednici koji se bave turizmom na Srebrnom jezeru i oni su kao glavni primedbu naveli nedovoljno turističkih sadržaja na samom jezeru, kao i u okolini koji bi goste zadržali duži vremenski period.

Razgovor sa osetljivim grupama obahvatio je Rome, korisnike socijalne pomoći i osobe sa invaliditetom. Akcenat je bio na mogućnostima za rešavanje svakodnevnih problema sa kojima se susreću ove grupe, a deo razgovora bio je posvećen i funkcionisanju Udruženju Roma u Velikom Gradištu.

Piše Mitar Nikolić