Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Požarevca

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Svečanom akademijom u Centru za kulturu obeleženo je 105 godina od oslobođenja Požarevca u Prvom i 79 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Na akademiji su uručene i Oktobarske nagrade zaslužnim pojedincima, kao i povelje preduzećima. Pre akademije položeni su venci na Spomenik srpskom vojniku, kao i na spomenik poginulim vojnicima Crvene armije i na Spomenik streljanim rodoljubima.

Gosti današnje svečanosti bili su ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, šef kabineta predsednika Srbije Predrag Kraljević, državni sekretar Ministarstva rada i zapošljavanja Dejan Antić, predstavnici ambasada Ruske federacije i Belorusije, kao i poslanici Narodne skupštine.

Gradonačelnik Saša Pavlović je rekao da je 15. oktobar za sve nas simbol pobede pravde nad nepravdom koja je nama došla na isti datum u oba svetska rata.

FOTO: Boom93

„Malo je onih koji su i danas među nama, a koji su preživeli ratne strahote života pod okupacijom. Ipak njihove priče i svedočenja obavezuju nas da cenimo ono što smo od njih dobili na poklon. Taj poklon, odnosno dar slobode u istoriji ljudskog roda većina nije umela da ceni sve dok ga ne izgubi. Mi danas ovom svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomen obeležja oslobodiocima tu lekciju ne želimo da zaboravimo. Svetu je potrebno mnogo više onih koji pozivaju na mir, znajući koliko su teške ratne strahote. Naše pamćenje ne samo iz Prvog i Drgog svetskog rata, već i iz mnogo ratova pre i posle toga ne dozvoljava nam da zaboravimo koliko je vredno sačuvati ljude, jedini nenadoknadivi resurs. Danas pamtimo i slavimo sve one koji su vođeni željom za slobodom, oslobodili Grad Požarevac u Prvom i Drugom i svetskom ratu“, naveo je Pavlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je obraćajući se okupljenima danas naveo da se danas sećamo prošlosti i odajemo počast srpskim vojnicima koji su položili živote za odbranu zemlje i u čijoj borbi mi nalazimo nadahnuće za sve buduće izazove.

FOTO: Boom93

„Današnji dan je prilika da pomenemo uspehe i postignute rezultate. Zbog našihslavnih predaka, ali još više zbog generacija koje dolaze naša je dužnost da stvaramo jednu lepšu i bolju srbiju, u kojoj mladi ostaju da žive i imaju perspektivnu budućnost. Uspešna saradnja državne vlasti i lokalne samouprave doprinela je da Požarevac napreduje izuzetnom brzinom. Država je uložila i nastaviće da ulaže značajna sredstva i energiju u razvoj celokupnog Braničevskog upravnog okruga i da u ovom delu Srbije realizujemo svi zajedno nove kapitalne projekte. Do kraja 2025. godine biće završen i Dunavski koridor. Otvaranje brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac doneće nove mogućnosti za turizam i dalji ekonomski rast i razvoj ovog dela Srbije“, rekao je Martinović.

FOTO: Miloš Jonović

Na prijemu su uručene oktobarske nagrade Mileni Grozdanović, master inženjeru arhitekture iz Požarevca, Goranu Jovanoviću, filmskom kritičaru iz Požarevca, Milutinu Stankoviću, dipl. inženjeru elektrotehnike iz Požarevca i Slavoljubu Stojadinoviću, penzioneru iz Drmna, a pored njih nagrađeni su i muška odbojkaška ekipa Požarevačke gimnazije, sekcija voltižera pri Кonjičkom društvu „Кnez Mihailo“ Požarevac, sekcija višebojaca pri Кonjičkom društvu „Кnez Mihailo“ Požarevac i Služba hemodijalize Opšte bolnice u Požarevcu.

FOTO: Miloš Jonović

U ime nagrađenih obratio se Goran Jovanović, filmski kritićar.

„Velika je čast primiti ovako vrhunsko priznanje. Svakodnevni rad pre svega na sebi donosi rezultate kojima će se podičiti i šira zajednica ovde u konkretnom slučaju naša sredina. Uvek je imperativ da postavljate nove ciljeve i njima težite na plemenit i stručan način“, naveo je Jovanović.

Pre prijema u Centru za kulturu vence na Spomenik srpskom vojniku, kao i na spomenik poginulim vojnicima Crvene armije i na Spomenik streljanim rodoljubima položili su predstavnici grada, države i delegacije.

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac
FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac