Društvo

Revitalizacijom radni vek HE „Đerdap I” produžen za 30 do 40 godina (VIDEO)

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U toku je završna faza revitalizacije agregata A3 Hidroelektrane „Đerdap I”, čime će biti završen ciklus revitalizacije hidroagregata, koji je započeo 2009. godine.

„Na ’Đerdapu I’ jedan od najznačajnijih projekata po pitanju proizvodnje hidroelektrične energije je ’Revitalizacija hidroagregata sa povećanjem instalisane snage’”, rekao je direktor za proizvodnju električne energije u ogranku HE „Đerdap” Radomir Mitrović.

Foto: J.Milenković/Boom93

Od ukupno šest hidroagregata, revitalizovano je pet. Kako je rekao Mitrović, šesti agregat, A3, trenutno je u završnoj fazi revitalizacije i na elektroenergetski sistem biće vraćen u narednih 15 do 30 dana. U toku ove nedelje očekuju se njegova primopredajna ispitivanja, od kojih će zavisiti krajnji datum završetka revitalizacije.

„Revitalizacija hidroagregata na ’Đerdapu I’ je podrazumevala i povećanje instalisane snage za 10%, što će biti svakako dragoceno u periodima kada doticaji Dunava budu veći. To će doprineti boljem iskorišćenju raspoloživog potencijala”, naveo je Mitrović.

Revitalizacijom hidroagregata radni vek Hidroelektrane produžen je za narednih 30 do 40 godina.

Nominalna aktivna snaga agregata posle revitalizacije je 190 MW, a pre je bila 171 MW. Hidroelektrana „Đerdap 1” imaće snagu od 1 140 MW.

Foto: J.Milenković/Boom93

Najveći deo koji se montira u jednom komadu je rotor glavnog generatora, težine 610 tona i prečnika 14,152 metara. Radno kolo turbine sa šest lopatica težine 350 tona takođe se montira u jednom komadu. U svaki agregat ugrađeno je oko 40 kilometara energetskih i signalnih kablova.

Foto: J.Milenković/Boom93

Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini” iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama. Demontirano je 1 300 tona rotirajuće i 950 tona statične opreme.

Izvođači radova su radnici HE „Đerdap 1”, „Goša montaže”, „Đerdap usluga”, ATB Sever iz Subotice, „Jadran”, „Kolubara metal”, kao i stručnjaci instituta „Nikola Tesla” i „Mihajlo Pupin”, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Ukupna investicija u ovaj projekat iznosi više od 180 miliona evra.

Revitalizacija je počela 2009. godine radovima na agregatu broj 6.

Osim hidroagregata, revitalizovana je i brodska prevodnica, kojom je regulisan plovni saobraćaj iz dela reke pre i dela iza brane, što doprinosi tome da je plovidba pouzdanija. Brzina strujanja na ovom delu Dunava jako je otežavala plovidbu. Problem plovidbe rešen je izgradnjom hidroelektrane Đerdap I i prevodnice.

Foto: J.Milenković/Boom93

Hidroelektrana „Đerdap 1” je najveća hidroelektrana u sistemu „Elektroprivrede Srbije”, koja proizvodi oko polovine ukupne električne energije iz hidrosektora EPS-a. U proizvodnji elektroenergetskog sistema Srbije učestvuje sa oko 15% proizvedene električne energije. Godišnje proizvede 5,5 milijardi kWh.

Hidroelektrana „Đerdap 1” građena je nepunih osam godina. Posle opsežnih istražnih radova i izrade projektne dokumentacije, izgradnja je počela 7. septembra 1964. Kada je 16. maja 1972. godine puštena u rad, bila je jedan od najvećih hidroenergetskih objekata u svetu.

Prvi agregat pušten je u rad 6. avgusta 1970. godine, istovremeno na srpskoj i rumunskoj elektrani. Danas, 51 godinu kasnije, do 1. septembra šest generatora iz vodnog potencijala Dunava transformisalo je 290.000.903 MWh, odnosno 290 milijardi kWh. Najveća godišnja proizvodnja od 7.214.583 MWh ostvarena je 1980. godine.