Društvo

Zaposleni u ustanovama kulture zahtevaju povećanje plata: Danas sastanak sa predsednicom Vlade

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Za danas, 18. oktobar, zakazan je sastanak članova Samostalnog sindikata kulture, koji zahtevaju povećanje plata u kulturi i promenu koeficijenata po kojima se obračunava zarada, i predsednice Vlade Srbije, potvrdio je za Boom 93 Bojan Nikolić, predsednik Sindikalne organizacije Centra za kulturu Požarevac.

„Plan republičkog Sindikata kulture bio je da svakog ponedeljka bude jednočasovna obustava rada. Međutim, dobili smo dopis od istog tog Sindikata da je na veću doneta odluka da se prekine s tim štrajkom, odnosno jednočasovnom obustavom rada zato što je danas, 18. oktobra, zakazan sastanak sa predsednicom Vlade u vezi sa zahtevima Sindikata kulture”, rekao je za Boom 93 Bojan Nikolić.

Poziv na obustavu rada sastavljen je 12.10.2023. godine, a već sledećeg dana, 13.10.2023. godine, sastavljeno je Saopštenje da je tog dana postignut dogovor sa predsednicom Vlade, te da se obustavljaju aktivnosti u vezi sa jednočasovnom obustavom rada. Ipak, Nikolić napominje da je dopis o prekidu aktivnosti njemu stigao tek nekoliko minuta pre najavljene obustave rada.

Prema njegovim rečima, Samostalni sindikat kulture ima dva zahteva: povećanje plata u kulturi, koje su „na najnižem nivou u javnom sektoru” i promena koeficijenata po kojima se obračunavaju zarade.

Slogan jednočasovne obustave rada je, kako kaže, „Kultura na istorijskom minimumu”.

Da je jednočasovni štrajk članova sindikata u ustanovama kulture obustavljen zbog najavljenog sastanka sa predsednicom Vlade za Boom 93 potvrdila je i direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović” Vera Zarić Mitrović.