Društvo

Brnabić sa sindikatima u kulturi: Cilj – poboljšanje uslova rada radnika u kulturi

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u kulturi, da obe strane imaju isti cilj – a to je poboljšanje uslova rada radnika u kulturi u Srbiji.

Brnabić je rekla da je jedan od prioriteta rada Vlade Srbije očuvanje oblasti kulture kako bi se naše znamenitosti i bogatstvo sačuvali za buduće generacije, prenela je Vlada u saopštenju.

Ona je napomenula da je Vlada spremna da pomogne radnicima u kulturi i da će se razgovori nastaviti naredne nedelje, nakon internih konsultacija članova sindikata.

Predstavnici sindikata kulture, na čelu sa predsednicom Samostalnog sindikata kulture Srbije Draganom Đorđević, kako se dodaje u saopštenju, istakli su da su uvek za rešavanje otvorenih pitanja kroz razgovor i dijalog.

Umetnici i kulturni radnici više puta su organizovali proteste ispred Vlade Srbije i Ministarstva kulture, između ostalog, sa zahtevima za pravovremeno raspisivanje konkursa i sprečavanje zloupotrebe budžeta kroz protivpravno dodeljivanje sredstava kroz diskrecioni fond.

Podsetimo, planirano je da svakog ponedeljka u ustanovama kulture na jedan sat bude obustavljen rad, ali se od toga odustalo nakon što je zakazan sastanak sa predsednicom Vlade.