Kultura

Novo ostvarenje Martina Skorsezea u Bioskopu Centra za kulturu Požarevac

Foto: YouTube printscreen/Taramount

Foto: YouTube printscreen/Taramount

Jedan od dugo iščekivanih filmova ove godine, novo ostvarenje Martina Skorsezea „Ubistva pod cvetnim mesecom” ovog vikenda biće prikazan u Bioskopu Centra za kulturu Požarevac. Osim ovog, na repertoaru je još pet filmova.

Film „Ubistva pod cvetnim mesecom” zasnovan je na bestseleru Dejvida Grana, koji predstavlja istinitu priča o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji. Prikazuje niz ubistava u okrugu plemena Osedži tokom 20. godina prošlog veka.

Na prelazu u 20. vek otkriće nafte donelo je veliko bogatstvo Indijancima plemena Osejdž, učinivši neke od članova zajednice najbogatijim ljudima na svetu, preko noći. Bogatstvo ovih Indijanaca odmah je privuklo bele uljeze, koji su manipulisali, iznuđivali i ukrali onoliko novca koliko su mogli, pre nego što su pribegli ubistvu.

Ovaj film je najskuplji film u Skorsezeovoj karijeri. Njegov budžet premašuje 200 miliona dolara.

Svetska premijera filma održana je na filmskom festivalu u Kanu, koja je, kako piše Deadline, bila propraćena devetominutnim ovacijama.

Glavne uloge tumače Leonardo Dikaprio, koji je sa Skorsezeom do sada radio na sedam filmova, Robert de Niro i Lili Gledston.

Film će u požarevačkom bioskopu biti prikazan večeras, 20. oktobra, u 18.30 časova i u nedelju, 22. oktobra, u 20.30 časova.

Na repertoaru je još pet filmova:

  • „Sent Omer” 20. oktobar u 16 časova,
  • „Heroji Halijarda” 22. oktobar u 18 časova,
  • „Dnevnik Pauline P.” 22. oktobar u 16 časova,
  • „Drevna mišologija” 20. oktobar u 14 časova i
  • „Zootropolis – Grad životinja” 22. oktobar u 14 časova.

„Sent Omer” je francuski film inspirisan istinitim događajima. Mladi književnik Rama prisustvuje suđenju mladoj ženi optuženoj za ubistvo petnaestomesečne ćerke prepuštene nadolazećoj plimi na jednoj plaži, na severu Francuske. No, tokom suđenja, svedočenja optužene i svedoka poljulja će Ramina uverenja i dovesti u pitanje sopstvenu moć rasuđivanja.

Domaću ratnu dramu „Heroji Halijarda” režirao je Radoš Bajić. Film prati pozadinu istorijskog događaja iz 1944. godine – „Operacije Halijard”, najveće pojedinačne akcije spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Film govori o tri brata Jovića, njihovoj porodici i suprotstavljenim ideologijama.

„Dnevnik Pauline P.” hrvatski je film koji se temelji na dnevniku Pauline, snažne, emotivne i duhovite protagonistkinje ovog filma. Film prikazuje njene avanture u razredu i kod kuće, te sve probleme koje ona uspešno savladava. Iz kritičke perspektive i uz komične situacije, govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i porodici.

„Drevna mišologija” je animirani film koji na novi način pristupa grčkom mitu. Naime, mit je ispričan kroz zabavne pustolovne jednog miša.

Mlada i pametna mišica Pati koja je oduvek želela da postane heroina odlazi na put u drevnu Grču. Pati, uz mačka Sema, starog heroja Jasona i Argonauta, družine heroja iz grčke mitologije, kreće u odvažnu potragu kako bi stanovnicima Jolkusa pružila pomoć u izradi kipa grčkog boga mora – Posejdona. Jolkus krasi spomenik Zevsu, ali ne i Posejdonu, što u njemu stvara strašnu ljubomoru koja prelazi u bes. U žaru ljutnje Posejdon stanovnicima Jolkusa oduzima zlatno runo, koje im osigurava srećan i lagodan život, dajući im rok do kada moraju da izgrade i njegov spomenik. U pustolovini života hrabra mišica suočava se sa najbizarnijim i najopasnijim stvorenjima iz ovog doba mitologije.

Radnja filma „Zootropolis – Grad životinja”, kako i sam naziv kaže, smeštena je u Zootropolis, koji nije ni nalik nekom drugom gradu. Sastavljan je od stambenih naselja poput luksuznog Sahara Skvera i hladne Tundra četvrti. On je poput velikog kazana u kom životinje iz svih okruženja žive zajedno, mesto gde nije važno šta ste, od najvećeg slona, do najmanjeg rovca, možete biti bilo šta. Ali kad optimistična policajka Džudi Hop stigne, ona će otkriti da to što je prvi zec u policiji među velikim i krupnim životinjama, nije lak zadatak. Odlučna u tome da se dokaže, ona će prihvatiti priliku da reši slučaj, čak i ako to znači da mora da se udruži sa prepredenim lisicem koji brzo govori, Nikom Divljim, da bi rešila misteriju.

Karte za filmove iznose 250 dinara, a mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu. Biletarnice će danas, 20. oktobra, raditi do 18.30 časova, a u nedelju, 22. oktobra, od 15 do 20.30 časova.