Mladi

Požarevac prvi put ima svoju predstavnicu na festivalu „Ritam Evrope“

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

U eri u kojoj tehnologija dominira svakodnevnim životom, društvene mreže su postale osnovno sredstvo komunikacije među mladima. Instagram, TikTok, YouTube i druge platforme postale su glavni izvor informacija, zabave i, za mnoge, prilika za izražavanje sopstvenog identiteta. Međutim, gde se u ovom digitalnom mozaiku pozicionira muzika i koliko je mladih zaista posvećeno muzičkom stvaralaštvu?

Danas je svedočimo paradoksu: nikada nije bilo lakše pristupiti muzici, bilo kao slušaocu ili kao stvaraocu, ali istovremeno nikada nije bilo teže izdvojiti se i ostaviti trajni trag u muzičkom svetu. Mladi muzičari se suočavaju s izazovom preplavljenog tržišta, gde svako sa pristojnim računarom i softverom može da producira pesme.

Društvene mreže su, s jedne strane, omogućile muzičarima platformu na kojoj mogu direktno da se povežu sa svojom publikom, zaobilazeći tradicionalne muzičke industrije. Međutim, one takođe diktiraju brzinu konzumacije sadržaja. Pesma koja danas postane viralna, sutra može biti zaboravljena.

Ipak, uprkos ovim izazovima, mnogi mladi ljudi i dalje gaje duboku strast prema muzici. Za njih, muzika nije samo prolazni trend ili način da se stekne popularnost na društvenim mrežama, već izraz ličnosti, emocija i mišljenja. Mnogi mladi muzičari koriste digitalne platforme ne samo kao sredstvo promocije, već i kao mesto za učenje i razmenu iskustava. Za mnoge mlade ljude, baviti se muzikom znači pružiti otpor trenutnoj kulturi trenutka i instant zadovoljstva.

O tome kako je počela da se bavi muzikom, ko je prepoznao njen talenat, nagradama koje je do sada osvojila, ali i takmičenju koje je očekuje, razgovarali smo sa Anđelom Stojković učenicom Tehničke škole u Kostolcu, koja će na festivalu „Ritam Evrope“ predstavljati naš grad.

Tokom osnovne škole Anđela je učestvovala na svim priredbama koje su bile organizovane. Na takmičenjima iz recitovanja osvajala je prva mesta, dok je dva puta prvo mesto na takmičenju Pokaži šta znaš koje je organizovano prošle godine, a njen talenat je prepoznala nastavnica muzičkog u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ koju je pohađala, koja ju je i prijavila za ovo takmičenje.

„Od prvog razreda sam učestvovala na takmičenjima, a pre tri godine nastavnik u školi je pozvao učenike koji žele da se takmiče na takmičenju Pokaži šta znaš. Odlučila sam da probam i te iste godine osvojila sam prvo mesto. Naredne godine sam bila druga, da bi treću godinu na tom istom takmičenju takođe osovojila prvo mesto“, navodi ona.

Anđela će sa još pet devojaka predstavljati Požarevac na takmičenju Ritam Evrope koje se 23. oktobra održava u Zrenjaninu.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Dečji muzičkoi festival „Ritam Evrope” se u Srbiji organizuje od 2008. godine, a ovo je prva godina da naš grad ima svog predstavnika. Takmičenje podrazumeva da deca iz jednog grada pevaju jednu od evrovizijskih pesama sa poslednjih 10-15 Evrovizija, predstavljajući zemlju čiju pesmu izvode. Pobednici kao nagradu dobijaju putovanje u zemlju čiju su pesmu izveli, a grad odakle deca dolaze postaje domaćin sledećeg festivala „Ritam Evrope”.

U prethodnom periodu ekipa koja će sutra predstavljati Požarevac na ovom takmičenju je vredno radila, vežbala i uložila veliki trud kako bi se na ovom takmičenju pokazala u najboljem svetlu. Izvodiće pesmu

„Pesma je veoma zahtevna, kao i ples koji izvodi pet devojaka, a ja pevam. Sa nama je sve vreme koordinatorka sa kojom vežbamo, a probe ćemo imati i kada odemo u kamp u Zrenjaninu. Na ovom takmičenju predstavićemo se pesmom „Kele,kele“ i predstavljaćemo Jermeniju, koja se sa ovom pesmom takmičila na Evroviziji kada je održana u Beogradu“.

Anđeli najveću podršku pruža njena porodica i prijatelji, a kako kaže baka joj je najveći oslonac i podrška.
„Baka, deka, tata i tetka, a naravno tu je moje društvo koje je uz mene od početka i koje jedva čeka ovo takmičenje, jer mi se ponekad čini da su oni ushićeniji od mene zbog svega što me čeka. Oni su ovako nešto očekivali od mene, zato što je pevanje moja strast, muziku volim od malena, a i trudim se da dođem do nekog uspeha“, navodi naša sagovornica.
FOTO: Boom93/N.Stojićević

Takmičenje koje ovu mladu i upornu Požarevljanku očekuje je potpuno drugačije od svih dosadašnjih na kojima se takmičila, a nastupom na njemu predstavljaće ne samo sebe, već i svoj grad.

„Imam priliku da prvi put nastupam van svog grada, da učestvujem na takmičenju višeg ranga od onih na kojima sam do sada u osnovnoj školi nastupala. Mislim da će ovo takmičenje meni predstavljati odskočnu dasku za dalji uspeh“. 
Planovi su joj da nakon srednje škole upiše i fakultet, ali prvenstveno da se bavi muzikom, jer smatra da će joj ovo takmičenje otvoriti vrata za nove uspehe.
Takmičenje „Ritam Evrope“ održava se sutra 23. oktobra u Zrenjaninu. Anđela će sa svojom ekipom prvi put od kako se ovo takmičenje održava predstavljati Požarevac. Pobednik se bira na osnovu 50% SMS glasova publike, 25% glasova žirija gradova učesnika i 25% glasova stručnog žirija dodeljenog od strane festivala „Ritam Evrope”. Pošto glasovi publike iznose 50%, Predstavnica našeg grada je pozvala sve sugrađane da svojim glasom doprinesu njihovom boljem plasmanu i mogućoj pobedi. Pobeda bi značila da će organizacije sledećeg festivala pripasti gradu Požarevcu.