Kultura

Koncert hora i simfonijskog orkestra sa Krfa u Centru za kulturu Požarevac

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

U centru za kulturu Požarevac, 11. novembra u 20 časova, biće održan zadužbinarski koncert hora i simfonijskog orkestra sa Krfa.

Koncert nosi naziv „U čast predaka za budućnost potomaka”. Učestvovaće preko stotinu umetnika Simfonijskog orkestra „Palja” i Hora „Barbakis”.

Organizuju ga Centar za kulturu Požarevac i Pravoslavno sportsko udruženje „Sveta Srbija”. Suorganizatori su Društvo grčko-srpskog prijateljstva sa Krfa i Društvo srpsko-grčkog prijateljstva (DSGP) „Rista Kolonjas” Požarevac. Pokrovitelj koncerta je Grad Požarevac.

Smeštaj članovima filharmonije i hora pružiće Dom učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković” Požarevac.

„Ideja je potekla prošle godine od naših prijatelja sa Krfa o tome da organizujemo koncert u Požarevcu, koji je osmišljen kao način da se prikupe sredstva za gradnju kampa prijateljstva na Krfu za mlade. Kamp je zamišljen kao vrlo ambiciozan projekat koji pre svega treba da deluje vaspitno na naše mlade. Ako se to dešava u ambijentu velikih istorijskih događanja, onda je to motiv i inspiracija za one koji nose taj projekat”, rekao je Miroslav Mratinković, predsednik DSGP „Rista Kolonjas”.

Kako je istakao, sem tehničkih uslova koje su obezbedili, potrebno je da obezbede i prodaju ulaznica.

„Ulaznice se mogu prodavati na dva načina – kupovinom za gotovo ili da fizička i pravna lica virmanski uplaćuju na račun koji ćemo dati ovih dana. Sredstva koje se prikupe biće prilog ovog grada za gradnju tog kampa na Krfu”, naveo je Mratinković.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji na Biletarnici Centra za kulturu, a njihova cena je 1000 dinara.

Foto: J.Milenković/Boom93

Kako je rekao Dimitrije Stikić, predsednik Pravoslavnog sportskog udruženja „Sveta Srbija”, ovo udruženje i Udruženje grčko-srpskog prijateljstva sa Krfa zajedno već desetak godina organizuje odlazak naših najboljih đaka od 12 do 18 godina na ostrvo Krf.

„Sabirajući rezultate koje smo dobili kroz rad sa tom našom decom, došli smo do zaključka, došli smo do zaključka da moramo da napravimo neku svoju bazu, tvrđavu znanja, gde ćemo moći da dovodimo veći broj  dece veći broj dana u tokugodine”, rekao je Stikić.

Pored Požarevca, koncerti će se održati u nekoliko gradova u regionu.

„U tim lokalnim sredinama obnavljamo emocije i prijateljstva naša dva naroda i na temelju toga zidamo jednu budućnost koja će, smatramo, biti takva da će od generacija koje dolaze izroditi bolje ljude nego što smo mi”, rekao je Stikić.

Kao jedan od primera srpsko-grčkog prijateljstva, Bojan Gačević, glavni urednik Centra za kulturu i član  Upravnog odbora DSGP „Rista Kolonjas”, naveo je to da je i Požarevac tokom Prvog svetskog rata ugostio jedno grčko selo.

„I mi smo isto u jednom trenutku, kao što se dešavalo sa našom vojskom na Krfu, ugostili u toku Prvog svetskog rata celo jedno selo iz Gornje Džumaje. I danas imamo njihove potomke koji žive ovde u Požarevcu. To selo je u severnoj Grčkoj, na granici sa Bugarskom. Kada je bilo pod okupacijom Bugarske, 6000 Grka, što dece, što odraslih ljudi, stiglo je u Požarevac bez ičega, uz pomoć velikog dobrotvora i jednog od najznačajnijih Požarevljana, Riste Kolonjasa, koji je kao Grk izašao u susret tim mladim ljudima”, rekao je Gačević.